Koalicijski brzi vlak na tirih korupcije

Oddaja
25. 9. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

Državni zbor je obravnaval novelo zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, s katero želi vlada med drugim poenostaviti postopke brezplačnih prenosov nepremičnega premoženja med državo in občinami. Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Helmut Hartman je na predstavitvi novele na matičnem parlamentarnem odboru pojasnil, da je precej nepremičnin, ki se ne uporabljajo in so za državo strošek, z njihovim prenosom na občine pa bi lahko spodbudili lokalno gospodarstvo.

Na račun zakona tako po tehnični kot vsebinski plati prihaja do številnih kritik in očitkov s strani stroke. Protikorupcijska komisija je tako izrazila negativno mnenje do napovedanih sprememb zakona. Tehnična kritika leti na neprimerno uporabo hitrega zakonodajnega postopka. Hitri zakonodajni postopek naj bi se uporabljal le v primeru preprečevanja težko popravljivih posledic za delovanje države, čemur pa pri dotičnem zakonu ni zadoščeno. Prav tako niso bili upoštevani roki za mnenja stroke in javnosti. Na vsebinski ravni pa po mnenju komisije zakon ni zadovoljiv, saj je korupcijska izpostavljenost posledica še vedno dokaj neurejene evidence premoženja države in lokalnih skupnosti v smislu neskladnosti dejanskega stanja s pravnim stanjem v katastrskih in zemljiškoknjižnih evidencah.

Govorijo predstavnica Komisije za preprečevanje korupcije, predsednica organizacije Transparency International Slovenija Simona Habič in predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness