Kockanje z občinskimi milijoni

Oddaja
30. 8. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Osrednja točka današnje oddaje bo tamkajšnji Razvojno izobraževalni center, krajše RIC. RIC je javni zavod za izobraževanje odraslih, katerega ustanoviteljica je Mestna občina Novo mesto. Deluje že od leta 1994, od 2011 dalje pa na aktualni lokaciji v preprosto imenovani rumeni kocki na Topliški cesti.

Ravno rumena kocka je postala predmet spora med najemnikom RIC in najemodajalcem, podjetjem Protekt Dolenjska, katerega direktor je Matija Bradač. Za razliko od vseh ostalih občinskih pisarn in uradov, RIC ne domuje v prostorih, ki bi bili v občinski lasti. Po pogodbi iz leta 2011 je tako le najemnik približno 1900 kvadratnih metrov v osrednji stavbi trgovsko-zabaviščnega centra Portoval na Topliški cesti. Pogodba, ki RIC-u zagotavlja tudi 103 parkirna mesta in teraso, je bila sklenjena v času prejšnjega župana Alojzija Muhiča in velja za dve desetletji. Občina je v tem času dolžna plačevati najemnino v višini slabih 27 tisoč evrov mesečno, z davkom 30 tisoč, kot pravijo na občini. Ker je pa v pogodbi predvideno še usklajevanje z inflacijo, je končna vsota še večja in naj bi znašala že okoli 33 tisoč evrov. S takšnim tempom bo občina v dvajsetih letih zasebniku nakazala skoraj 8 milijonov evrov.

Iz teh razlogov je Muhič, taisti župan, ki je podpisal pogodbo leta 2011, tri leta kasneje na sodišču poskušal doseči ničnost te pogodbe. Leta 2014 ga je na čelu občine zamenjal Gregor Macedoni, ki opiše trenutno stanje sodnega procesa.

Izjava

Občina želi plačevati le tisti del pogodbe, za katerega misli, da je upravičen, a vselej na koncu plača celotni znesek. Če ne zlepa, pa zgrda, saj najemodajalec vedno vnovič vloži izvršbo.

Izjava

Kateri deli pogodbe so za občino sporni, pojasni župan, ki je sicer v času podpisa pogodbe deloval kot mestni svetnik opozicije.

Izjava

Matija Bradač, direktor Protekta in lastnik objekta, je razočaran nad vedenjem občine, specifične očitke župana pa zavrača v celoti.

Izjava

Občina ima v pogodbi predkupno pravico, za kar je bila zainteresirana, a je zaradi previsoke cene vsaj zaenkrat ne bo uporabila, pojasni Macedoni.

Izjava

Bradač predstavi svojo plat, ki se ne ujema z zgodbo občine. Pravi, da je bila vsota, ki naj bi se gibala okoli 4,8 milijona evrov, skladna s tržnimi cenami.

Izjava

V zvezi z najemno pogodbo je potekala tudi kriminalistična preiskava, ki pa ni obrodila sadov. Gregor Macedoni.

Izjava

Še pred vložitvijo tožbe na Okrožno sodišče v Novem mestu je bivši župan Alojzij Muhič uvedel disciplinski postopek proti štirim občinskim uradnikom, ki so bili udeleženi pri pripravi pogodbe, ki jo je sam podpisal. Postopki nikoli niso bili izpeljani, saj je rok za njih že davno potekel.

Izjava

Kot je vidno iz seznanitve s sklenitvijo najemne pogodbe iz leta 2011, je imela občina na mizi tudi ponudbo Raifessen Leasing d.o.o. za odkup prostorov na Ljubljanski cesti, kjer je pred tem najemala prostore za RIC.

Za to se na občini takrat niso odločili iz več razlogov, primarno zaradi večje bližine Topliške ceste središču mesta in atletskega stadiona ter športne dvorane Portoval. Stadion tam resda stoji, a razen drugoligaškega nogometa ne ponuja dogodkov za množice. Kar se pa tiče dvorane, ki naj bi gostila tekme evropskega prvenstva v košarki 2013, kasneje pa vse kulturne in športne dogodke: na njenem predvidenem mestu stoji travnik in polje koruze.

Izjava

Protekt Dolenjska se je v pogodbi dobro zavaroval. Pogoji za razvezo so: sporazumni dogovor, zahtevek zaradi spremenjenih okoliščin, novacija pogodbe, kar pomeni nove cene nepremičnin po Geodetski upravi RS ali enostranska odpoved pogodbe, ki pa ima lahko hude premoženjske posledice za občino. Kaj sploh preostane občini?

Izjava

Matija Bradač vztraja, da gre za popolnoma navadno pogodbo, občinski boj proti njej pa vidi le kot politiko. Nad željo občine, da prekine pogodbo, je bil presenečen.

Izjava

Mestna občina Novo mesto je v času, ko se je iztekala najemna pogodba na Ljubljanski cesti, v proračunu zagotovila 2,4 milijona evrov za nakup novih prostorov. A se je zaradi kratkoročnih ciljev odločila za dolgoročni najem, saj so potrebovali denar za gradnjo nove dvorane, ki še vedno obstaja le na papirju.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness