Kockasti heroji v plavi preobleki

Aktualno-politična novica
15. 2. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

V Zagrebu so delavci, združeni v Iniciativo dostavljalcev Wolta, organizirali protest. Nezadovoljni so s svojim položajem in od Wolta zahtevajo možnost dela prek lastnega podjetja, zvišanje nadomestil za dostavo, ureditev pogojev dela za tuje državljane in izboljšavo aplikacije. Poleg tega nasprotujejo zakonu o platformnem delu, ki naj bi uredil nekaj osnov pogojev dela prek platformnih podjetij in bo stopil v veljavo prvega marca. Dostavljalci so s shodom začeli na parkirišču pri Zagrebškem velesejmu in se nato premaknili do sedeža podjetja Wolt na Kuzminečki ulici. Pred sedežem podjetja so s skandiranjem gesla “modri heroji” spravili iz pisarne direktorja hrvaške podružnice Wolta Matka Katanca. Po kratkem razgovoru so predstavniki iniciative in direktor sestavili dokument o možnosti odprtega dialoga med vodstvom podjetja in protestniki. Direktor je pozitivno pozdravil odprtje dialoga, nekateri protestniki pa so kljub dogovoru o dogovoru ostali pred sedežem podjetja in s protestom oziroma spontano stavko nadaljevali.

Stavko so v iniciativi taktično splanirali na 14. februar, saj se zaradi praznovanja valentinovega poveča povpraševanje po naročanju hrane na dom. Stavka je zaradi pomanjkanja delovne sile na terenu povzročila povečanje cene dostave vsem zaljubljencem. Protest se danes ni nadaljeval. Zahteve in pogoje dela opiše predstavnik iniciative dostavljalcev Wolt Domagoj Martinić.

Izjava 1

Novinar Portala Novosti Igor Lasić razloži poslovni model “agregatorjev” ali posrednikov, ki motijo protestnike.

Izjav 2

Protestnike je združila Iniciativa dostavljalcev Wolt, ki so se organizirali izven sindikalnega gibanja. 

Izjava 3

Dostavljalce skrbi tudi zakon, ki bo prišel v veljavo s prvim marcem. V novem zakonu je število delovnih ur na teden omejeno na 40 ur, medtem ko mora dostavljalec, ki se preživlja izključno z dostavo hrane prek te platforme, za preživetje delati od 45 do 60 ur tedensko. Lasič problematizira zakon, ki bo prišel v veljavo prvega marca in bo vplival na delovne pogoje dostavljalcev Wolta.

Izjava 4

Pobudi k stavki sprva niso sledili vsi delavci, po dogovoru z vodstvom pa pridobivajo vedno več podpornikov. Martinić opiše odnose med delavci pred stavko in po dogovoru z vodstvom.

Izjava 5

Ena od zahtev je tudi ureditev poslovnega razmerja med Woltom in dostavljalci iz tujih držav. Včeraj so protestirali izključno hrvaški državljani, ki tujo delovno silo vidijo kot konkurenco. Protest tako ni združeval vseh dostavljalcev proti vodstvu. Odnos med domačimi delavci in tujo delovno silo komentira Martinić.

Izjava 6

Poslovanje med Woltom in tujimi državljani pojasnjuje tudi Lasić.

Izjava 7

Stavka je tako zaključena. Dostavljalci so se dogovorili z direktorjem Wolta, da se bodo začela pogajanja o njihovih zahtevah.

Izjava 8

Na uspeh dogovora o dogovoru bolj cinično gleda Lasić. 

Izjava 9

Protesti in dogovarjanja o dogovarjanju so se v Zagrebu zaključili, cene dostav pa so se spet normalizirale. Predstavnike iniciative po prvi veličastni zmagi čaka nadaljevanje dogovarjanja z vodstvom, tokrat o čem več kot le o dogovarjanju.

 

ODPOVED: OFFsajd je pripravil vajenec Andraž, mentorirala je Tia. 

Vir fotografije: Wikimedia Commons

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.