Kompetence medicinskih sester

Aktualno-politična novica
12. 9. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Danes so sindikati, ki predstavljajo delavce v zdravstveni negi, na novinarski konferenci predstavili zahtevo, da ministrstvo sprejme dokument, ki bo definiral delovne aktivnosti in kompetence medicinskih sester. Ta dokument je predviden v zakonu o zdravstveni negi, ki je bil sprejet lani. Določitev kompetenc bo nato uporabljena tudi za določitve novih kadrovskih standardov v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah. Implementacijo zakona o zdravstveni dejavnosti predstavi Dragica Kekec, generalna sekretarka Sindikata zdravstvenega in socialnega varstva Slovenije:
Izjava

Dokument so pripravili v Zbornici zdravstvene in babiške nege. Ministrstvo ima pravico predlagani dokument tudi zavrniti in pripraviti svojega. A ko je odhajajoča ministrica za mnenje vprašala zdravstveni svet, je ta predlagal sprejetje zborničnega dokumenta. Tega ministrstvo ni storilo. Kaj določa dokument, razlaga predsednica zbornice Monika Ažman:

Izjava

V sindikatu medicinskih sester Florence opozarjajo, da zaradi trenutnih delovnih pogojev poklic medicinske sestre v Sloveniji postaja nepriljubljen. Govori Miha Benet iz sindikata Florenc:

Izjava

O izobraževanju kadra za opravljanje poklica zdravstvene nege
 / 23. 4. 2018

Da na področju zaposlovanja medicinskih sester prihaja do precejšnjih problemov, kažejo tudi podatki zavoda o zaposlovanju. Na zavodu je namreč nekaj več kot 800 medicinskih sester. Letos je bilo objavljenih 616 ponudb za zaposlitve v zdravstveni negi, nanje pa je prišlo zgolj 47 prijav. Koliko medicinskih sester najde delo v tujini, najbolje pokažejo potrdila o dobrem imenu, ki jih za pridobitev zaposlitve v tujini izda Zbornica zaposlenih v zdravstveni negi:

Izjava

Preobremenjenost na delovnem mestu je posledica v veliki meri zastarelih kadrovskih standardov. Ti določajo, koliko medicinskih sester naj bolnišnica ali druga zdravstvena organizacija zaposli glede na število pacientov in zahtevnost zdravljenja. Trenutno veljavni kadrovski standardi izhajajo še iz leta 1984. Razlaga Ažman:

Izjava

Sindikati zahtevajo, da se s sprejetjem dokumenta o kompetencah uredi tudi status srednjih medicinskih sester, ki opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester, kar je že več let težava zdravstvenega sistema. Monika Ažman o tem, na katere medicinske sestre se to nanaša:

Izjava

Poleg srednjih medicinskih sester, ki so začele delati leta 1984, so delo diplomiranih kolegic opravljale še nekatere, ki so  začele delati kasneje. Teh je precej manj in imajo praviloma izobrazbo zdravstvenega tehnika, za kar so pridobile potrebno licenco. V obeh skupinah je skupaj verjetno nekaj več kot 2000 medicinskih sester, a natančno število ni znano. V preteklosti so se potrebe po kadru diplomiranih medicinskih sester dopolnjevale tudi s hibridnimi zaposlitvami. Razlaga Benet iz sindikata Florence:

Izjava

V sindikatih so se odzvali tudi na včerajšnjo napoved sindikata zdravnikov Fides, da bodo na prihajajočih pogajanjih z vlado zahtevali izločitev zdravnikov iz enotnega plačilnega sistema. Fides je k tej zahtevi povabil tudi medicinske sestre. Nad predlogom zdravnikov večinoma niso bili preveč navdušeni. Stališče medicinskih sester razloži Benet:
Izjava

Več apetita je za izločitev zdravstvenih delavcev iz sistema javne uprave. Pove Aleksander Jus, predsednik Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije:

Izjava

Odziva ministrstva za zdravje na zahtevo sindikata nismo dobili. Prihajajoči zdravstveni minister Samo Fakin je priznal, da bo zdravstvo potrebovalo več denarja, saj se obseg zdravstva s staranjem prebivalstva povečuje. Vsaj o tem se torej ministrstvo in sindikat strinjata.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.