Konec koncesij v državnih gozdovih

Oddaja
13. 1. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Odboru Državnega zbora za kmetijstvo danes ni uspelo končati obravnave predloga Zakona o gospodarjenju z gozdovi v državni lasti. Predlog zakona določa ustanovitev družbe Slovenski državni gozdovi, ki bi bila v državni lasti. To področje je bilo do sedaj urejeno s koncesijami, ki so bile po besedah ministra za kmetijstvo Dejana Židana večkrat pridobljene na netransparenten način, posledično je bil izkupiček za državo bistveno premajhen. Trenutno koncesijsko obdobje se izteče 1. julija, ko naj bi začela delovati novoustanovljena družba, ki predvideva približno 200 zaposlenih. Vlada je pripravo zakona napovedala pred dvema letoma, novembra lani pa je prestal prvo obravnavo v Državnem zboru.

Glavna dejavnost družbe Slovenski državni gozdovi bo skrb za sečnjo, spravilo in prodajo lesa ter sklepanje dolgoročnih pogodb.

Franc Pohleven, profesor na Oddelku za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, je previdno optimističen glede nove družbe.

Izjava

Seja odbora se bo nadaljevala jutri, saj se je danes ustavilo pri spornem 10.a členu. Pojasni Renata Karba iz koalicije Za gozd.

Izjava

Med usklajevanjem je v koaliciji, predvsem med ministrovim SD-jem in poslanci SMC-ja, prišlo do nesoglasij glede omenjenega člena, ki pa naj bi jih po besedah Ivana Škodnika iz Stranke modernega centra v kratkem presegli.

Izjava

Glede predloga ostaja nekaj odprtih vprašanj. V aktualnem osnutku je zapisano, da upravljalske pravice uresničuje vlada, v SMC pa bi to vprašanje uredili ob upoštevanju zakona o Slovenskem državnem holdingu.

Predlog zakona spremljajo številni pomisleki, med drugim tudi ekološke narave. Aprila lani je Svet za varovanje okolja Slovenske akademije znanosti in umetnosti podal mnenje glede predloga, kjer predlagateljem očita ignoriranje splošnokoristnih funkcij gozda. Podobne pomisleke imajo v koaliciji Za gozd. Renata Karba pravi, da so se od:

Izjava

Strah koncesijskih podjetij nad izgubo dela naj bi bil odveč, saj bodo imela možnost prijave na razpise družbe, kjer bodo upoštevane obstoječe izkušnje, ki jih premorejo. Pojasni Pohleven.

Izjava

Ob grandioznih napovedih ministra Židana je vredno omembe, da ministrstvo, kot razlaga Karba, sploh ni predstavilo jasnega načrta delovanja družbe.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.