Konjiška kurja saga

Oddaja
22. 8. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Na območju med Mariborom in Celjem, natančneje v okolišu Dravinjske doline, se nahaja mestece z imenom Slovenske Konjice. Pisana zgodovina v tem mestecu redkokdaj preseže 19. stoletje. Zgodovina 20. stoletja je nato popisana zgolj kot opomba rivalstva med dvema okoliškima industrijskima gigantoma, kovinarskim podjetjem Unior v sosednjih Zrečah in nekdanjim usnjarsko-kemičnim podjetjem Konus. Prehod v 21. stoletje pa je označen predvsem z novodobnimi oznakami, kot so Smart City, za vasi, ki se trudijo biti vsaj turistična mesta.

Magna voci, voci magna gens // Močan je glas, glas močnega ljudstva
 / 7. 8. 2018
Rivalstvo s pet kilometrov oddaljenimi Zrečami je v preteklosti prineslo tudi probleme z vzpostavitvijo enotne čistilne naprave. Danes imata tako Zreče kot Konjice svojo čistilno napravo. To je zgolj eden od problemov iz nedavne zgodovine Slovenskih Konjic. Lahko bi jih še naštevali, a se bomo v današnjem Offsajdu posvetili sporu okoli postavitve kurje farme v okolici vodovarstvenega območja v Konjiški vasi. A pojdimo na začetek. 

Izjava

Takole je župan Miran Gorinšek naznanil 13. točko dnevnega reda konjiškega občinskega sveta. Ta je na 33. seji s tesno večino, 10 ZA in 7 PROTI, sprejel sklep o pričetku postopka spremembe podrobnega občinskega prostorskega načrta, ki bi omogočil pripravo terena za izgradnjo kurje farme za okoli 37 tisoč piščancev v Konjiški vasi.

Takole na kratko opiše sprejemanje sklepa konjiški svetnik Jernej Štromajer, ki je glasoval proti.

Izjava

Glavni investitor v njeno gradnjo je predsednik krajevne skupnosti Konjiška vas Marko Cigler, ki je hkrati tudi član občinskega Odbora za komunalno infrastrukturo, okolje in prostor. Ta naj bi si zagotovil sporazum s Perutnino Ptuj o odvozu odpadkov v bioplinarno, kar naj bi predstavljalo dodatno zaščito okoliških voda. Smrad pa naj bi odpravili visoki standardi, po katerih bo zgrajena kurja farma. Cigler ima že sedaj vzpostavljeno kurjo farmo, a si želi njeno delovanje razširiti in ga prestaviti izven Konjiške vasi v bolj odročno območje.

To novo območje, na katerem bi stala kurja farma, pa je v bližini gostilne lovskega doma Aziz. Njenemu lastniku Azizu Bradariču se postavitev kurje farme zdi sporna, zato je kot prvopodpisani ustanovil iniciativo PROTI kurji farmi, ZA lovski dom. Civilna iniciativa zahteva razveljavitev sklepa konjiškega občinskega sveta o pripravi terena za izgradnjo kurje farme in njeno ponovno odločanje. Pobudo iniciative je sedaj podpisalo več kot 750 občanov.

Aziz Bradarič nam pojasni, kaj točno ga moti pri izgradnji kurje farme.

Izjava

Aziz predstavi svoj pogled na možnost uspeha svoje iniciative in poda še nekaj primerov kurjih farm v okolici.

Izjava

Na strani konjiške občine pojasnjujejo, da se še vse vrti okoli sklepa za sprožitev postopka priprave podrobnega občinskega prostorskega načrta, ki je bil sprejet s strani občinskega sveta in na katerega se lahko nato podajajo pritožbe.

Izjava

Celjska kotlina je eno izmed najbolj onesnaženih območij v Sloveniji
 / 15. 8. 2018
Aziz Bradarič je nato 4. julija od Občine Slovenske Konjice s podpisom župana občine Mirana Gorinška prejel pisno obvestilo, ki se glasi: »Vašo pobudo zavračamo, saj sklepa ni mogoče razveljaviti z naknadnim zavrnitvenim referendumom.« Vendar, kot pravi Jernej Štromajer, Bradarič sploh ni vložil zahteve za zavrnitveni referendum, ampak je zahteval razveljavitev splošnega akta ali druge odločitve iz pristojnosti občinskega sveta oziroma drugih občinskih organov na podlagi ljudske iniciative. Pri ljudski iniciativi pa so pogoji za dopustitev le-te povsem drugačni kot pri naknadnem zavrnitvenem referendumu.

Jernej Štromajer še enkrat pojasni, kaj se je zgodilo, potem ko je bil sprejet sklep na seji konjiškega občinskega sveta.

Izjava

Trenutno situacijo okoli pobude, ki se je prestavila na upravno sodišče nam pojasni tudi odvetniški zastopnik Aziza Bradariča - Primož Poklič:

Izjava

Upravno sodišče ima sedaj še nekaj časa, da odloči o tožbi, ki bi vrnila postopek nazaj k županu Občine Slovenske Konjice. V primeru ugoditve bi nato moral župan zadevo uvrstiti na prvo naslednjo sejo občinskega sveta, ki pa mora o tej zadevi nato odločiti najkasneje v treh mesecih od vložitve pobude.

Za konec pa še Azizov poslovilni pozdrav:

Izjava

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness