Koprska koprofagija

Aktualno-politična novica
14. 8. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Sredi poletja, natančneje 2. avgusta, ko se mediji ob pomanjkanju novic tradicionalno obarvajo še odtenek bolj rumeno in se ne dogaja nič omembe vrednega, so se naenkrat povsod pojavile novice z naslovi, kot so “Rdeča zastava plapola nad Žusterno.” Vendar pa ni šlo za začetek revolucije niti za stavko kakšnega militantnega sindikata. Vzrok je bil precej manj vzvišen. Rdeča zastava je zgolj sporočala prepoved kopanja v koprskem kopališču Žusterna. Na enem delu kopališča je namreč količina fekalnih bakterij kar petkrat presegala dovoljeno mejo. Zaradi zastrupitev in infekcij je 16 kopalcev moralo poiskati zdravniško pomoč. 

Za onesnaženje naj bi bilo krivo uhajanje fekalnih voda v hudournik, ki se v morje izliva prav v Žusterni. Do tega pa je prišlo ob čiščenju kanalizacije, ki jo je zamašil kos blaga - najverjetneje v kanalizacijo odvržena majica ali pulover in več kosov stiroporja. Kljub domnevni hitri sanaciji izliva je ob meritvah vode stanje onesnaženosti nihalo. Občasno je rdečo zastavo zamenjala bela in kopališče je ponovno obratovalo, a le za nekaj ur, nato se je ponovno dvignila rdeča. Kopališče Žusterna se je po zajezitvi hudournika in zamenjavi morskega proda delno odprlo šele včeraj, vendar pa deli kopališča še zmeraj ostajajo zaprti. Glavni vir onesnaženja vode je bil sicer lociran - šlo naj bi za star prod, še vedno pa poteka pregledovanje, ali se na tem območju v morje izlivajo vsebine slabo zgrajenih greznic, prav tako pa policija še ni ugotovila kdo in zakaj je v kanalizacijo odvrgel majico ter stiropor.

Direktor komunalnega podjetja Marjetica Alfred Draščič je strnil potek neljubih dogodkov.

Izjava.

Draščič je pojasnil, kako so se lotili sanacije nastale škode.

Izjava.

Vendar pa vsi niso mnenja, da je komunalno podjetje Marjetica delovalo optimalno. Predsednik krajevne skupnosti Žusterna Igor Čurin je v javni objavi zapisal, da je “presenečen in razočaran”; prav on naj bi o izlivu fekalne vode v meteorne odtoke obvestil dežurnega na Marjetici. Ta mu je zagotovil, da so izliv sanirali, a krajanka, ki ga je prva opazila, je po njegovih besedah trdila, da fekalne vode še zmeraj odtekajo. 

Igor Čurin telefonske izjave ni želel dati, saj meni, da ne more biti prepričan o naši istovetnosti, če nas ne vidi v živo, je pa njegovo izjavo komentiral predsednik Marjetice Alfred Draščič.

Izjava.

Vendar pa Igor Čurin ni edini, ki je izrazil nezadovoljstvo. Po Kopru je zaokrožila peticija za predčasne lokalne volitve.  Spomnimo, jeseni je v Kopru Aleš Bržan z le 17 glasovi prednosti prekinil dolgoletno županovanje Borisa Popoviča. Meščanov Kopra vendarle ne moti le onesnaženost morja. V zadnjem času naj bi namreč bilo mestno središče “pobruhano in poscano”, kakor je v kratkem posnetku, objavljenem na družbenem omrežju, ugotovil bivši župan Popovič. Medtem pa je sedanji župan Aleš Bržan objavil tale zapis: “Naključja so redka, ko se ponavljajo, se moramo resno zamisliti. V letošnjem letu se naključno pojavljajo smeti ob praznih zabojnikih, nekateri se naključno čez noč prenapolnijo. Naključno se obračajo zalivalniki in z zelenic usmerjajo proti cestam. [...] Pred dnevi je naključno v kanalizacijsko cev zašla majica ali pulover (skozi školjko verjetno ne), par dni kasneje so v jašku našli kose stiroporja.”

Bržan je komentiral svojo izjavo.

Izjava.

Seveda so se v Kopru razplodile teorije zarot, ki bivšega župana ali njegove privržence, obtožujejo sabotaž, vsekakor pa gre zgolj za govorice. A oblačilo in stiropor v kanalizacija se zdita nenavadna tudi Alfredu Draščiču. 

Izjava.

Pa vendar ne glede na to, ali je šlo za namerno sabotažo ali ne, se imamo prav blagu in stiroporju v kanalizaciji zahvaliti, da se je razkrilo siceršnje onesnaženje morske vode.

Župan Bržan je nazorno opisal težavo.

Izjava.

Uporabniki kopališča Žusterna so torej že desetletja plavali v fekalijah svojih prednikov.

Kako torej, da bakterije, gosteče se na iztrebkih dedov, na njihovo zdravje niso vplivale že prej? Bržan odgovarja.

Izjava.

Kakor že prej Alfred Draščič se tudi Aleš Bržan strinja, da je glavna težava torej dotrajan kanalizacijski sistem.

Izjava.

Ne glede na pravilnost ali napačnost govoric in teorij zarot je onesnaženje v Žusterni torej, celo če gre res za delo zlohotnega saboterja, kvečjemu razkrilo (dobesedno) globlje ležeči sistemski problem.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness