Korporativno zdravljenje

Oddaja
6. 10. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Val privatizacije v Črni gori ne pojenja. Kot naslednje so se v prodajni izložbi vlade premierja Mila Đukanovića znašle tamkajšnje bolnišnice. Na novinarski konferenci so tako predstavniki črnogorskih oblasti napovedali namero o sodelovanju s podjetjem Vitals Global Healthcare, ki je malteška podružnica singapurskega podjetja Bluestone Special Situations 4 Limited. Kompetence za delovanje na tem področju naj bi jim omogočalo sodelovanje s Partners Healthcare International iz Bostona, ki ima podobne pogodbe sklenjene z nekaterimi zdravstvenimi ustanovami v Združenih državah Amerike. Situacijo opiše Milena Popović Samardžić, predsednica Sindikata doktorjev medicine Črne gore.

Izjava

Zaenkrat so informacije o predlagani pogodbi še neznane, nič kaj bolje pa ni na Malti. Tamkajšnja laburistična vlada s premierjem Josephom Muscatom na čelu je kot prva sklenila javno-zasebno partnerstvo z VGH že marca lani. To predvideva 30-letno koncesijo za bolnišnice Gozo, Saint Luke’s in Karen Grech, ki se lahko podaljša še za nadaljnjih 69 let. S tem je vlada do pred kratkim javne ustanove za celo stoletje dala v upravljanje podjetju, ki predhodnih izkušenj v zdravstvu nima. Sedem mesecev po podpisu pogodbe podrobnosti dogovora ostajajo nejasne malteški javnosti. Pojasni novinar Times of Malta, Ivan Camilleri.

Izjava

Pomanjkanje preglednosti je od podpisa kakršnihkoli pogodb odvrnilo nekatere sindikate, spet ostali so pristali na sodelovanje z VGH pod pogojem, da ne bo prišlo do sprememb delovnih razmerij. Pri sindikatu UHM ostajajo skeptični, kot pojasni njihov predstavnik Ian Mark Zammit.

Izjava

Ravno v času sklepanja pogodbe na Malti pa je v enem od intervjujev črnogorski predsednik vlade Đukanović prvič omenjal idejo javno-zasebnega partnerstva tudi v zdravstvu, pove Popović Samardžić.

Izjava

Vladajoči v Podgorici so raje ignorirali opozorila sindikatov in razpisali mednarodni razpis, na katerem je med ostalimi ponudniki iz Kanade, Azerbajdžana in Turčije zmagala ravno malteška firma. Kako si to odločitev razlagajo pri sindikatih?

Izjava

Napoved sodelovanja je še dodatno razjezila zaposlene v črnogorskem zdravstvu, saj je ta ista vlada le nekaj dni prej zavrnila zvišanje njihovih plač, ki so glede na plače v drugih sektorjih ene najnižjih v Evropi.

Malteški model, ki bo najverjetneje uporabljen tudi v Črni gori, poleg upravljanja bolnišnic predvideva tudi njihovo nadgradnjo s povečanjem števila postelj in izobraževanjem osebja. Stroški malteške države za zdravstvo naj bi ostali enaki, predstavniki VGH pa so na vprašanje, iz česa bodo vlekli dobičke, odgovorili:

Izjava

Finančno ozadje podjetja, ki ga malteška opozicija povezuje s firmami v davčni oazi Britanskih deviških otokov ostaja neznano, njihov koncept pridobivanja sredstev za obratovanje pa je po mnenju Popović Samardžić vprašljiv.

Izjava

Za razliko od Malte pa bo morala črnogorska vlada povišati izdatke za zdravstvo, če želi sodelovati z VGH.

Izjava

Kritično podhranjeno črnogorsko zdravstvo, ki mu je vlada po mnenju sindikalistov za letošnje leto namenila skoraj trikrat premalo denarja, se tako nahaja pred novim izzivom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness