KOT DIREKTOR OKROG VRELE KAŠE

Oddaja
28. 11. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V domu za starejše občane v Preddvoru želijo zaposlene v kuhinji prenesti na zunanje podjetje. Ali drugače rečeno: outsourceajo kuharje in kuharice. Gre za precedenčen primer outsourceanja v slovenskih domovih za ostarele. Po zagotovilih vodstva doma bodo na ta način znižali stroške enega najdražjih domov za starejše. Pa vendar na pleči kuhinjskega osebja. Njihovo delo tako želijo spremeniti v prehranske storitve, ki jih bodo najemali od podjetja, v katerem bo osebje zaposleno. Za idejo stoji direktor doma Matej Križanič, ki je to postal marca letos, kljub negativnemu mnenju občinskega sveta Preddvor. Občinski svet naj bi na tem delovnem mestu želel ekonomista in ne socialnega delavca,  vendar to mnenje tako ali tako ni vplivalo na izbor, saj ima glavno besedo pri tem Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Križanič je pred selitvijo na Gorenjsko vodil Center za socialno delo Ljubljana - Bežigrad. V času vodenja CSD mu je bilo že očitano, da naj bi s prevaro pod ceno dobil hišo. 84-letna upokojena učiteljica, ki naj bi v zmoti in nevednosti podpisala pogodbo o dosmrtnem preživljanju in ustanovitvi hipoteke, je leta 2015 tako vložila tožbo proti Križaniču in Unicredit banki za ugotovitev ničnosti pogodb. Križaničeva plat zgodbe je diametralno nasprotna, o pravu tega ali onega pa bo odločalo sodišče. Nazaj na današnjo temo kuhinje v Preddvoru.

Z odločitvijo novega direktorja je bil sindikat prvič seznanjen septembra. O končni odločitvi so bili obveščeni šestega oktobra. Na pobudo sindikata je še isti mesec o tej temi razpravljal svet doma, ki je takrat sklenil, da naj direktor s to odločitvijo počaka do pogovora z zaposlenimi v kuhinji, predstavnicami sveta doma za starejše in sindikata. Vodstvo je zahtevalo tudi novo vodjo kuhinje, ki je bila izbrana s strani zaposlenih, vendar je po sestanku z direktorjem dala odpoved. Oktobrski skupni sestanek je bil bolj soočenje z direktorjevim ultimatom kot razgovor. Odstopu izbrane vodje kuhinje so sledili še trije zaposleni.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije so skeptični tudi do razlogov za tako odločitev vodstva Doma starejših občanov Preddvor. Kot pravi predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič, je tudi splošna situacija za delavce v domovih za starejše v Sloveniji težka. Pravi, da gre tudi za dolgoletne delavce, ki so navezani na delovno mesto. 

Izjava

V letu 2018 je iz doma odšlo 34 delavk in delavcev. Letos jih je dalo odpoved 20. Nekateri delajo v domu tudi že desetletje. Ob odločitvi direktorja so se čutili prodane. 

Izjava

Kaj bi bilo točno lahko bolje s poslovno noviteto, ki jo uvaja direktor, jim nihče ni znal povedati. 

Izjava

V sindikatu opozarjajo, da se na ta način izvaja pritisk nad zaposlenimi in da je neustrezno trditi, da se nič ne bo spremenilo. Zunanjemu izvajalcu namreč prevzem dosedanjih zaposlenih zagotovo ne odgovarja. Tiste, ki se pritiskom direktorja ne bodo uklonili, bo sicer moral zunanji izvajalec zaposliti, a zgolj za leto dni, kolikor naj bi trajala oddaja dejavnosti.  

Izjava

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice meni, da gre predvsem za ekonomsko računico, s katero naj bi privarčevali, in ne za dvig kakovosti prehrane, še manj pa položaja delavcev, za katere vodstvo doma trdi, da se ne bo nič kaj preveč spremenilo. 

Izjava

Outsourceanje dejavnosti v zasebni sektor ima škodljive učinke ne zgolj za zaposlene, temveč tudi za delovanje javnega zavoda, saj obveznosti po Zakonu o stavki, kot so na primer zagotavljanje minimuma delovnega procesa in napoved stavke najmanj deset dni pred izvedbo stavke, velja le v primeru delodajalca, ki opravlja dejavnost posebnega družbenega pomena, ne pa tudi v primeru delodajalca, ki opravlja tržno dejavnost. Lukić.

Izjava

Lukič pravi, da se s tem razbije tudi uigran delovni tim ter se delavce razdeli na tiste prvega in drugega reda, odvisno od pogodbe.

Izjava

Tudi kar se tiče kvalitete prehranske dejavnosti, kar naj bi bila primarna naloga kuhinjskega osebja, Čujovič ne vidi svetle prihodnosti v outsourceanju. 

Izjava

Prehrana v domu za starejše zaradi različnih dietnih potreb oskrbovanih ni preprosta. Kljub temu je novo vodstvo doma starejših občanov dalo ponudnikom samo deset dni časa za prijavo za javno naročilo. Prijavila sta se dva ponudnika. Neuradno se že ve, pravi Ilešič Čujovič, da bo prevzelo podjetje Sodexo. 

Izjava

Vodstvo doma pojasnjuje tudi štiri cilje, ki jim sledijo v kuhinji: informaticazijo procesov, zniževanje stroškov živil, vendar tudi redno spremljanje odpadne hrane in tudi dvig kvalitete - trudijo se pripraviti manj vnaprej pripravljenih zmrznjenih jedi, in uporabiti več domačih in svežih živil. Najem zunanjega podjetja bo ravno ta dva zadnja cilja otežil.

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ce se mene prasa v kuhinji se je vedno dobro kuhalo nikoli ni bilo nobenih pritozb glede stanovalcev sedaj bi naj raje vse delabce dali drugemu in bog ve kaj bo z nami s to direktorjevo dejanje se ne strinjam moral bo pac pri sebi mal prihraniti ne pa na delavcih

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.