Krave v supermarketu

Aktualno-politična novica
10. 8. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Supermarket Asda v britanskem Staffordu je čez vikend dobil prav posebne obiskovalke. Poleg skupine protestnikov sta se tam oglasili dve kravi. Z njuno prisotnostjo so kmetje želeli ponovno opozoriti na prenizke cene mleka, ki so se zdaj spustile že do stopnje, ki kmetom ne omogoča niti pokritja stroškov proizvodnje.

Že več mesecev kmetje iz Združenega kraljestva in Irske na različne načine opozarjajo na kritičnost situacije. Ta je razvidna tudi iz podatkov o številu kmetov, ki so v letošnjem letu že zapustili sektor mlečnih izdelkov. Od januarja je takih kmetov samo v Združenem kraljestvu že 236. Zveze kmetov, ki zastopajo proizvajalce, opozarjajo predvsem na nadzorovanje trga s strani velikih trgovinskih verig in tekmovanje med njimi za najnižje cene. Od šestih večjih ponudnikov le Tesco in Sainsbury’s kmetom garantirata cene, ki pokrijejo vsaj stroške proizvodnje, a še tam je to vezano samo na mleko, in ne mlečne proizvode, kot sta smetana in jogurt.

Poleg različnih zvez, ki predstavljajo kmete, je aktivna tudi organizacija Farmers for action, ki je tudi eden glavnih akterjev pri organizaciji protestov. Z njenim predstavnikom na Severnem Irskem, Williamom Taylorjem, smo govorili o trenutni situaciji. Za začetek opiše trende padanja cen.

Izjava

Podobne trende v državah EU zaznava tudi organizacija European Milk Board. Podpredsednica Sieta van Keimpema na primeru stroškov proizvodnje na kratko prikaže evropsko stanje.

Izjava

Razlogi za padanje cen so dosti širši od samo odločitve posamezne trgovinske verige. Njihovo delovanje je namreč lahko omejeno s strani nacionalnih vlad ali evropskih institucij, ki pa to počnejo na precej specifičen način.

Izjava

Ustvarjanje kmetijskih politik na način, ki ne upošteva interesov kmetov, so zaznali tudi v organizaciji European Milk Board. Podpredsednica Sieta van Keimpema o tem, čigavi interesi so torej dejansko prisotni.

Izjava

Ob ukinitvi mlečnih kvot, za katere se je EU odločila pred meseci, so bile vseprisotne napovedi o povečanem povpraševanju, predvsem s strani Kitajske. Do večjih sprememb v resnici ni prišlo, razen da se je povpraševanje zaradi okoliščin, kot je na primer začasno prenehanje uvažanja evropskih izdelkov s strani Rusije, celo zmanjšalo. Kvotni sistem je sicer zadnja tri desetletja preprečeval ravno sedanjo situacijo - preveliko proizvodnjo in s tem padec cen izdelkov kmetov. Van Keimpema pove več o kvotah in posledicah ukinitve.

Izjava

Medtem ko sedanje stanje ne ustreza kmetom, ki s plačilom ne morejo več niti pokriti stroškov proizvodnje, pa vseeno obstajajo akterji, ki se jim ne godi prav nič slabše kot prej. Med njimi so tudi trgovci, predvsem velike trgovinske verige, ki še vedno ohranjajo svoje profite. Več, William Taylor.

Izjava

Na slabšanje razmer so se kmeti začeli odzivati s protesti. Kot smo omenili že na začetku oddaje, v Združenem kraljestvu pri tem uporabljajo precej inovativne metode. Poleg krav v trgovini je bilo mogoče v zadnjih mesecih opaziti tudi akcije praznjenja polic, kjer protestniki v nakupovalne vozičke naložijo čim več mleka in mlečnih izdelkov, jih zapeljejo do blagajne in tam pustijo. Da bi prikazali izjemno podcenjenost izdelkov, so v nekaterih primerih tudi zastonj delili mleko pred trgovinami. Kot razloži Talyor, pa kmetje najprej niso bili navdušeni nad tovrstnimi aktivističnimi akcijami.

Izjava

O tem, kakšne so razmere za kmete, ter o tem, kdo najbolj nasrka ob stalnem nižanju cen, je javnost slabo informirana. Različne aktivnosti pred in v supermarketih tako poleg tega, da izvajajo pritisk na trgovine, tudi informirajo. Nadaljuje Taylor.

Izjava

Mladi kmetje so tisti, ki vodijo boj za pravice, ki naj bi bile zagotovljene že v temeljnih dokumentih EU. Ker obljube do njih niso niti približno izpolnjene, se septembra v času srečanja evropskih kmetijskih ministrov obeta protest v Bruslju. S pojasnilom o dogodku zaključi van Keimpema.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness