Križarski pohod na Piran

Oddaja
28. 8. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Koprska luka bo letos sprejela rekordno število potnikov in velikih luksuznih potniških ladij, namenjenih križarjenjem po Sredozemlju. Po ocenah luke bo letos samo v Kopru pristalo 71 ladij in 110 tisoč potnikov. Ti v mestu in okolici ponavadi preživijo dan ali dva, nato pa se odpravijo na naslednjo jadransko destinacijo. Nabor teh pa se v zadnjih letih vedno bolj krči, saj je več pomembnih destinacij, kot so Benetke in Dubrovnik, tem ladjam močno omejilo vplutje. Če je povečanje prometa na slovenski obali posledica teh prepovedi ali povečanja prepoznavnosti slovenske obale v globalni turistični ponudbi, ni jasno, jasno pa je, da se bomo s potencialnimi negativnimi posledicami morali spopasti tudi pri nas.

O poskusu odpustitve sindikalnega voditelja Luke Koper
 / 23. 1. 2018
Ladje namreč z več tisoč potniki predstavljajo precejšnjo obremenitev lokalne turistične infrastrukture, prometa in okolja. Sploh slednje trpi zaradi izpustov ladijskih motorjev, ki jih poganjajo s tistimi naftnimi derivati, ki jih ni dovoljeno uporabljati nikjer drugje. Več naravovarstvenih organizacij je zato že pozvalo evropska pristanišča, da naj začnejo zavračati tiste prevoznike, ki ne upoštevajo osnovnih naravovarstvenih standardov.

V tokratnem lokalnem OFFsajdu se posvečamo vplivu, ki ga ima prihod teh ladij na slovensko obalo. Predvsem vplivu na zaledje pristanišča, kamor avtobusi vozijo obiskovalce na oglede in doživljanje slovenske Istre. Kot pravi predstavnica Turističnega združenja Portorož Lea Šuligoj, jih večina obišče tudi Piran. 

izjava

Kot pravi, za zdaj še ne opažajo bistvenih negativnih posledic, povezanih s povečanjem števila turistov.

izjava

Ob tem povečanje turistov lahko predstavlja znatno povečanje prometa obalnih podjetij.

izjava

Da pa situacija z znatnim povečanjem turistov ni samo pozitivna, opozarja predsednica sveta Krajevne skupnosti Piran Zora Mužinić.

izjava

Glavni problem ni zgolj v številu obiskovalcev, ampak v načinu, na katerega doživljajo mesto. 

izjava

Čeprav je vsaka oblika dodatnega zaslužka in možnost razvoja obale dobrodošla, se tega ne lotevamo vedno na pravi način. Prepogosto poteka vse na način:

izjava

Infrastruktura in logistične kapacitete so ob množičnem obisku povsem preobremenjene, hkrati pa minljivost in negotovost tega tipa turizma otežuje resna vlaganja v izboljšanje le-teh.

izjava

o stanju delavskih pravic v gostinstvu in turizmu
 / 21. 6. 2017
 Ob vseh teh težavah Mužinić poudarja, da je priložnost, ki jo predstavlja obisk teh ladij, treba izkoristiti, a moramo pri tem najti ravnotežje med potrebami domačinov in okolja ter turistično ponudbo.

izjava

Ta kvaliteta pa trpi tudi zaradi narave gostinskega dela in zaposlovanja gostinskega kadra.

izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness