Levica rešila Svobodo

Aktualno-politična novica
25. 1. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Kaj bo Levica dobila za vseh 5 poslanskih glasov za nemara pa res neustavno novelo zakona o finančni upravi?
 / 25. 1. 2023

Poslanci državnega zbora so po odložilnem vetu državnega sveta potrdili novelo zakona o finančni upravi Republike Slovenije, krajše Furs. Za potrditev novele je glasovalo 48 poslancev, 22 jih je bilo proti. Odločilne glasove so prispevali poslanci Levice, ki so se tako kot pri Socialnih demokratih pri prvem odločanju glasovanja o zakonu vzdržali. Novela zakona predvideva povečanje učinkovitosti delovanja finančne uprave in finančnim inšpektorjem omogoča tajno sledenje blagu brez zunanjega nadzora. Decembra so novelo potrdili samo poslanci Gibanja Svoboda, državni svet pa je nanjo zaradi spornega člena o sledenju izglasoval veto. Novela zakona je na ponovni obravnavi potrebovala absolutno večino glasov, torej najmanj 46. Za razliko od Levice so se Socialni demokrati glasovanja ponovno vzdržali. Do spremembe odločitve v Levici je prišlo z obljubo, da bodo s tretjino podpisov državnozborskih poslancev sporno določbo o sledenju blagu poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje. Obširneje razloge za potrditev novele zakona v Levici navaja vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec. 

Izjava

Novela zakona med drugim odpravlja kolegijsko odločanje in povečuje avtonomijo inšpektorjev. 

Izjava

Pri tem pa odvetnik in davčni svetovalec Ivan Kranjec o spremembah, ki jih prinaša novela, poda drugačno stališče. 

Izjava

K bistvu. Novela zakona o finančni upravi k 18. členu, ki govori o uporabi tehničnih pripomočkov, dodaja nov 18.a člen, citiramo: »Uradna oseba sme /…/ pridobiti podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo sledilnih naprav, ki uporabljajo globalni sistem pozicioniranja za ugotavljanje položaja in gibanja blaga«. Na ta člen naj bi torej poslanci, dejansko koalicijska večina Gibanja Svoboda in Levice, vložili ustavno presojo. Kaj je pri členu potencialno problematično, pojasnjuje odvetnik Ivan Kranjec.

Izjava

Rajko Pirnat s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani poudarja, da bi se podatki, pridobljeni med sledenjem blagu, uporabljali zgolj v namene finančnih preiskav. O interpretaciji sporne določbe in skrbeh o potencialni zlorabi podatkov Pirnat meni:  

Izjava

Vodja sektorja za preiskave na finančni upravi oziroma Fursu, Bojan Vodopivec, poudarja, da bi sledilne naprave uporabljali zgolj za nadzor blaga in ne za sledenje fizičnim osebam. Prav tako imajo pooblastilo za izvajanje finančne preiskave samo določene uradne osebe v finančni upravi, ki se ukvarjajo s težjimi kršitvami. Nadzor nad gibanjem trošarinskih izdelkov finančna uprava opravlja v skladu s trošarinskim zakonom.

Izjava

Že doslej je Furs sledenje pošiljkam izvajal, vendar fizično. Sledenje blagu samo po sebi torej ni novo, nova je zgolj uporaba sledilnih naprav.

Izjava

Kranjec meni tudi, da se v primeru, da bi moral Furs od rednega sodišča pridobiti soglasje o sledenju določeni pošiljki, postopek ne bi znatno zavlekel. 

Izjava

Odprto pa ostaja področje morebitne ustavne presoje, k čemur so se zavezali v Gibanju Svoboda in Levici. Pobude za ustavno presojo namreč ne more vložiti vlada, ki je novelo zakona predlagala, prav tako pa ne državni zbor, ki jo je izglasoval. Lahko pa jo vložita državni svet ali tretjina poslancev. 

Izjava

To tretjino poslancev bi torej lahko sestavljali le poslanci Levice in Svobode, ki so novelo zakona sprejeli. 

Izjava

No, morda pa bo tudi za ustavno presojo 18.a člena poskrbela katera civilna iniciativa. 

OFFsajd je pripravila vajenka Lara, mentorirala je Zala.

Vir slike: PxHere, All Creative Commons

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness