Lipica na konju

Aktualno-politična novica
11. 4. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Poslanci koalicijskih strank SMC in DeSUS so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o Kobilarni Lipica, ki predvideva ponovno združitev kobilarne in turistične dejavnosti. V oči bode, da pod novelo ni podpisov poslancev socialdemokratov.  Prvak SD in kmetijski minister Dejan Židan namreč že dalj časa opozarja na tveganja, ki jih prinaša vnovična združitev.

Težave kobilarne Lipica segajo dve desetletji v preteklost, ko je takratna Drnovškova vlada začela proces ločevanja Kobilarne Lipica na nekomercialno dejavnost, katere naloga je ohranjanje konja lipicanca, in komercialno dejavnost, ki naj bi tržila turistični potencial kobilarne. Leta 2007 je vlada, takrat pod vodstvom Janeza Janše, kobilarno razdelila na dve ločeni družbi, Javni zavod Kobilarna Lipica in podjetje Lipica turizem. Vendar vlada tej ni namenila potrebnih sredstev za pozitivno poslovanje. Začetni kapital je namreč znašal zgolj 7500 evrov, podjetje pa nima v lasti niti nepremičnin, kjer poteka turistična dejavnost. Za najem hotela Maestos, ki je prav tako v državni lasti, plačuje 16 tisoč evrov mesečne najemnine. Družba se je vseskozi soočala s težavami. Zaradi prenašanja sredstev iz Javnega zavoda na Lipico turizem so se pojavile obtožbe, da komercialna dejavnost izčrpava Javni zavod Lipica, leta 2012 pa je negativno mnenje podalo tudi računsko sodišče. V tem času so kobilarno pretresale tudi afere glede bolnih konj, kar je preiskovala tudi policija. Razloga sta bila pomanjkanje kadra in splošna podhranjenost kobilarne.

Vroči kostanj kobilarne je leta 2014 padel v naročje premierke Alenke Bratušek. Njena vlada je uvedla spremembo zakona, ki je prepovedala prenose sredstev iz Kobilarne Lipica na Lipico Turizem in nasploh uvedla zaostreno ločitev med obema družbama kobilarne. Zakon je naletel na nasprotovanje tako v vodstvu kobilarne kot tudi zaposlenih. Zakon je predvideval, da naj bi se komercialna dejavnost v Lipici dala v najem. Generalna sekretarka sindikatov v gostinstvu in turizmu Karmen Leban, ki sedela v komisiji, ki naj bi izvedla razpis za najem Lipice turizma:

Izjava

Glavni rezultat sprememb je bil, da sta obe družbi, ki sedaj spadata vsaka pod svoje ministrstvo, ena pod kmetijsko, druga pod gospodarstvo, prekinili skoraj vse medsebojne stike, kobilarna pa ni upravljala niti z zemljišči.

O nezmožnosti države, da bi primerno upravljala z Lipicarno, priča tudi dejstvo, da že tri leta nima direktorja. Oktobra lani je vršilec dolžnosti direktorja že četrtič zapored postal Boštjan Bizjak, krajši čas pa je bila kobilarna celo brez vodstva. Razlog za to je bil spor med ministrom za kmetijstvo Dejanom Židanom, ki je Bizjaka podpiral, in ministrom za gospodarstvo, Zdenkom Počivalškom, ki si je želel nekoga z več poslovnimi izkušnjami. Ali se kobilarni v bližnji prihodnosti vendarle obeta, da bi dobila direktorja s polnimi pooblastili, pojasnjuje vodja poslanske skupina SD Matjaž Han:

Izjava

V zadnjih mesecih pa je še hujšo krizo preživljala Lipica turizem. Družba, ki je z izjemo leta 2010, ko je bila dokapitalizirana, vsako leto svojega poslovanja končala v rdečih številkah, se je znašla na robu stečaja. Letos ni mogla najeti kredita, ki bi ji omogočil delovanje v času mrtve zimske sezone, zaradi česar so začele v decembru in januarju zaostajati tudi plače zaposlenih. K temu je prispevalo tudi dejstvo, da je družba izgubila prihodek od prodaje kart za bližnje golf igrišče, ki si ga sedaj delijo z golfističnim klubom Lipica. Februarja je država podprla Lipico turizem s finančno injekcijo v višini , še prej pa je njeno upravljanje prevzel SDH. Prav grožnja stečaja Lipice Turizem je očitno spodbudila vlado, da preseka gordijski vozel neurejenih razmer v Lipici, za katero si država prizadeva, da bi bila uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Nov predlog vlade predvideva ponovno združitev kobilarne in turistične dejavnosti. V. d. direktorja Boštjan Bizjak danes ni bil na voljo za komentarje, je pa kobilarna že v preteklosti izrazila željo, da bi prišlo do združitve. Kako pa predlog novele zakona vidijo zaposleni, pojasnjuje Karmen Leban:  

Izjava

Pod novelo so se podpisali poslanci SMC in DeSUS, ne pa tudi SD. Razloge za to pojasnjuje vodja poslanske skupine Matjaž Han:

Izjava

Nova ureditev bi kobilarno prenesla iz upravljanja ministrstva za kmetijstvo, ki mu načeluje prvak socialdemokratov Dejan Židan, na ministrstvo za gospodarstvo. Očitke, da je to v ozadju njihovega nasprotovanja, v SD zavračajo. Na vprašanje, ali bodo v koaliciji lahko prišli do kompromisne rešitve, Han odgovarja:

Izjava

O morebitnem boljšem bodočem upravljanju Kobilarne Lipica je poročal Gal.  

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.