Ljubezen do iskanja resnice

Oddaja
30. 10. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes na spletni strani objavilo predlog zakona o visokem šolstvu. Potreba po novem zakonu izhaja iz delne neskladnosti starega zakona s pravnim redom Republike Slovenije, kar je že pred časom presodilo Ustavno sodišče in pa iz zavez, ki si jih je država zadala na poti v tako imenovano družbo znanja. Pozornost javnosti si predlog zasluži recimo tudi zaradi naslednjih vrstic, ki jih vsebuje:

„Zakon ureja t.i. odcepljena (spin-off) podjetja, ki jih lahko ustanavljajo tudi univerze in seveda družbe, ko del ─ običajno novega programa ─ izločijo iz obstoječe družbe kot novo podjetje. Taka odcepljena podjetja imajo večjo možnost preživetja in hitrejšega razvoja, saj ne začnejo kot popolnoma nova podjetja t.i. start-up-i. Po drugi strani pri ustanavljanju odcepljenih podjetij sodelujejo tudi raziskovalne institucije, kot so raziskovalni instituti in univerze. Odcepljena podjetja, pri ustanavljanju katerih sodelujejo univerze, se imenujejo tudi univerzitetna odcepljena podjetja.“

In pa: „Ljubezen do iskanja resnice se ob nuji preživetja le stežka uresničuje.“

Prve odzive glede predloga so podali predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc, član upravnega odbora Iskre Jaša Lategano in član odbora za visoko šolstvo pri ŠOS-u Alen Brkić.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness