Luška vojaška logistika

Oddaja
13. 9. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Če sedaj ugasnete vaš radijski sprejemnik in prižgete televizijo, lahko na tretjem programu nacionalke spremljate poslansko debato pred glasovanjem o podpori novi vladi. Koalicija petih strank pod poveljstvom premierja Marjana Šarca bo polno operativna v kratkem, ko še potrdijo državne sekretarje in ministre. Obrambni resor bo po desetletju ponovno zasedel Karl Erjavec iz vrst stranke upokojencev.

O tem zakaj Slovenija pošilja vojsko v Latvijo
 / 26. 7. 2016

Koalicijska pogodba na tem področju pravi sledeče: “Postopno bomo realno dvignili obrambne izdatke, in sicer v dinamiki, ki je finančno vzdržna za javne finance ter hkrati zagotavlja ohranjanje kredibilnosti naše države do Zavezništva. Organizacijsko bomo povezali postopke in zaposlene v Slovenski vojski ter upravnem delu Ministrstva za obrambo, in sicer z namenom procesne optimizacije ter poenostavitve upravljanja obrambnega sistema in vojske. Z zavezništvom se bomo posvetovali glede izgradnje ciljev zmogljivosti, vključno obeh bataljonskih skupin, upoštevajoč razpoložljivost novih investicijskih sredstev in skupno ugotovljenih prioritet ter trenutnih kadrovskih zmogljivosti države.”

V začetku septembra je bila javnosti predstavljena informacija, da bo Luka Koper sodelovala v vojaški vaji zveze NATO in ameriške vojske na Norveškem. Služila naj bi predvsem kot transportna točka vojaške opreme in oborožitve, zaradi česar je bila po podatkih Ministrstva za obrambo že marca opravljena preiskava lukine zmogljivosti s strani predstavnikov ameriške vojske. Prav tako naj bi po besedah predsednika uprave Slovenskih železnic v istem času potekalo preverjanje vzdržljivosti in prepustnosti železniške proge, predorov ter nosilnost nadvozov in mostov s strani nemškega logističnega podjetja Schenker.

Če v ta kontekst dodamo še izjavo slovenskega stalnega predstavnika v zvezi NATO Jelka Kacina, da je “treba s preizkusi vojaške mobilnosti, s pravimi vojaškimi transporti, preveriti, kaj sploh ta infrastruktura dopušča, in kako hitri so ti premiki,” ni težko sklepati, da obstaja vsaj teoretično zanimanje za to, da bi Luka Koper postala bolj permanenten logistični center za vojaške premike zahodnega vojaškega zavezništva.

obletnica povabila Slovenije v Nato, referendum za vstop Slovenije v Nato
 / 21. 11. 2012

Informacijo o vzpostavitvi permanentne logistične točke so sicer zanikali tako odhajajoča obrambna ministrica Andreja Katič kot bodoči obrambni minister Karl Erjavec in poudarila, da gre zgolj za enkratni komercialni projekt v kontekstu novembrske NATOVE vojaške vaje “Trident Juncture 18”, ki bo vključevala 35.000 vojakov zavezniških sil. Uradni odgovor ameriške vojske na poizvedbo, ki jo je izvedla nacionalna RTV, pa ni tako dokončen in se glasi, da "Nadaljujemo pogovore s slovensko vlado, obrambnim ministrstvom in vodstvom Luke, da bi koprsko pristanišče uporabljali za premike večjih formacij oborožitve, opreme in vojske v različne zavezniške evropske države in iz njih."

O možnosti vzpostavitve permanentnega logističnega centra zahodnega vojaškega zavezništva v Luki smo spregovorili s Samom Bevkom, predsednikom Odbora Državnega zbora za obrambo Republike Slovenije:

Izjava

Bevk ob tem, ko poudarja funkcijo preverjanja infrastrukture za vojaške premike zavezništva, dodaja, da za logistični center obstajajo konkretne omejitve že v sami Luki Koper:

Izjava

Opomni tudi, da vojaški premiki preko slovenskega nacionalnega ozemlja potekajo že v okviru mirovniških sil Organizacije Združenih Narodov:

Izjava

Logistični center bi po Bevkovem mnenju močno posegel tudi v obstoječe kapacitete in večinsko dejavnost Luke Koper, kar tudi ni v interesu slednje:

Izjava

Ameriška vojska naj bi bila v odnosu do Luke tako predvsem na nivoju komercialnega uporabnika luških storitev, zaključi Bevk:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.