Luda kuća KUDa

Aktualno-politična novica
25. 1. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Na današnji novinarski konferenci je svoje delovanje prvič predstavil Center slovanskih kultur France Prešeren, ki deluje v nekdanjih prostorih Kulturno-umetniškega društva France Prešeren. Ustanovitelj Centra slovanskih kultur je Zavod Festival slovanskih kultur, ki od septembra lani s prostori upravlja. Po tiskovni konferenci Centra slovanskih kultur je sledila še tiskovna konferenca članov društva KUD France Prešeren, ki so predstavili nestrinjanje z ravnanjem centra, ki društvenikom od septembra onemogoča vstop v prostore. Svoje razloge za vzporedno novinarsko konferenco predstavi Željko Pelicon, dolgoletni tajnik društva:

Izjava

KUD France Prešeren se je že več let boril s finančnimi težavami. Lani so se zaradi visokih dolgov znašli pred javno dražbo. Kot njihov odrešenik se je prikazal ukrajinski podjetnik Artur Azarkevič, direktor zavoda Festival slovanskih kultur, ki v sodelovanju z drugimi vzhodnoevropskimi društvi prireja koncerte, razstave, gledališke predstave in podobno. Azarkevič poleg funkcije direktorja festivala opravlja tudi nalogo prokurista podjetja za finančno svetovanje DON-SOL. Slednje je bilo pripravljeno prostore KUD-a odkupiti in s tem KUD rešiti pred javno dražbo, napovedano 28. junija lani. Ker so KUD-ovci Azarkeviča poznali že kot tonskega tehnika, ki je sodeloval na njihovih prireditvah, so ga imenovali za predsednika društva in s tem za člana izvršnega odbora. Poleg Azarkeviča so v izvršni odbor imenovali še enega člana Festivala za slovanske kulture, Aleksandra Sergeeva. Razloži Peco:

Izjava

V imenu društva je Azarkevič tako sklenil kupoprodajno pogodbo s podjetjem DON-SOL, z obljubo, da bo društvu v prostorih omogočeno delovanje pod posebno ugodnimi pogoji. Še tekom poletja je bilo vse videti precej rožnato, KUD je avgusta izvedel tradicionalni Trnfest, društveniki pa so bili optimistični glede nadaljnjega sodelovanja, o čemer smo poročali tudi v enem od lokalnih Offsajdov avgusta lani.

Odnosi so se zaostrili, ko so KUD-ovci na občnem zboru 15. septembra izvedeli dejansko vsebino kupoprodajne pogodbe, ki jo je Azarkevič z investitorjem DON-SOL sklenil že maja, o tem pa po besedah društvenikov ni bil obveščen nihče. KUD-ovci so se februarja lani z Azarkevičem dogovorili, da bo investitor poplačal vse dolgove društva, ki so jih predstavili v tabeli in so znašali skupno 705 tisoč evrov. Vsebino dogovora povzame Peco:

Izjava

Azarkevič je kupoprodajno pogodbo sklenil kot predsednik društva, kljub temu, da statut društva določa, da mora take odločitve odobriti celotni izvršni odbor. Statut KUD-a razloži Peco:

Izjava

V kupoprodajni pogodbi, kot jo je septembra društvenikom predstavil Azarkevič, je kupna cena precej nižja od prvotno dogovorjene, in sicer znaša 450 tisoč evrov. Prav tako ni nikjer omenjeno, da lahko KUD v naslednjem letu prostore najema po znižani najemnini. Center slovanskih kultur je 25. septembra od KUD-a zahteval primopredajo objekta in pričel z evikcijo društvenikov.

Izjava

Kot razloge za znižanje kupne cene Azarkevič navaja, da je investitor šele naknadno ugotovil stanje dotrajanosti stavbe in pa da so šele naknadno ugotovili, da bo zaradi statusa kulturne dediščine obnova, ki jo imajo v planu, dražja. Prav tako je bilo poslovodstvo društva več let šibko in so dokazila o dolgovih vsem upnikom pomanjkljiva. Azarkevič trdi, da je osnutek pogodbe po mailu že 12. aprila poslal tajniku društva, torej Željku Peliconu, o čemer naj bi imel tudi dokaze na svojem serverju. Trdi, da so bili KUD-ovci ustrezno obveščeni o vseh postopkih in da so se zavedali novo določene kupne cene.

Izjava

V izjavi iz avgustovskega Offsajda Peco pove, da KUD ostaja lastnik stavbe, dokler investitor ne poplača vseh dolgov upnikom.

Izjava

Povod za prenehanje relativno rožnatega stanja poleti naj bi bil po besedah Azarkeviča izguba, ki jo je pridelal lanski Trnfest pod vodstvom KUD-a. Ker je takrat Azarkevič še vedno opravljal funkcijo predsednika KUD-a, bi moral odgovarjati z osebnim premoženjem.

Izjava

Azarkevič pravi, da se bo Trnfest pod okriljem Centra za slovansko kulturo France Prešeren izvajal tudi v prihodnje. Dodaja, da se trenutno zavzema tudi za vzpostavitev Trnfesta kot blagovne znamke.

Izjava

KUD se je zaradi domnevne neveljavnosti kupoprodajne pogodbe spustil v tožbo. Pogodbo je v imenu društva brez vednosti izvršnega odbora sklenil Azarkevič. Ker novi lastnik še ni vpisan v zemljiško knjigo, upajo, da bo pogodba spoznana za neveljavno, preden se to zgodi. Pojasni Peco:

Izjava

V primeru, da bo kupoprodajna pogodba razveljavljena, bo moral KUD investitorju vrniti 450 tisoč evrov, s katerimi ne razpolaga, saj je bila kupnina skoraj v celoti takoj namenjena za poplačilo upnikov, ki jim je KUD dolgoval. Taka rešitev torej nikomur zares ne odgovarja. Možnosti za sodelovanje z novim upravljalcem prostorov na Karunovi 14 Peco sicer ne vidi, pravi pa, da bi bilo društvo verjetno na koncu pripravljeno tudi na to.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness