Maša ni šala

Oddaja
1. 4. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Danes je dan norcev in je tudi velikonočni ponedeljek. Če se na veliko noč, torej v nedeljo, slavi Jezusovo vstajenje od mrtvih – križan je bil v petek – potem se na velikonočni ponedeljek ponovno rojstvo slavi dosti bolj sproščeno. Žalost ob izgubi edinega zemeljskega božjega sina in evforija ob vstajenju je pošla in veselica se približa zemeljskim stvarem.

Če cinik laže namerno in uživa ob svojih provokacijah, je oznanjanje krščanske dogmatike drugačne narave. Klerik ponavadi svojim besedam verjame in z vso resnostjo nagovarja laika. Ob tem pa ne kaže užitka. Samo razglaša resnico velikega drugega in užitek mu tako ne pripada neposredno. Seveda pa je ta drugi del njega samega in ob oznanjanju resnice še kako uživa. In kaj ni največji norec ravno tisti, ki izpred oltarja v talarju pred ljudmi oznanja večno resnico in ob tem tako on kot drugi verjamejo, da ni nor.

Ob dvojnem prazniku v Offsajdu ne boste deležni kakšne potegavščine, ampak resnih cerkvenih zadev. V naslednjih slabih petnajstih minutah boste namreč lahko prisluhnili rahlo modificiranemu rimokatoliškemu obredu. Maša je bila v včeraj na Veliko noč posneta v napolnjeni Frančiškanski cerkvi Svetega Lenarta v Novem Mestu. Poleg nekaj sakralne glasbe – celotni obred je sicer zelo muzikaličen – izpostavljamo nekaj božjih besed in župnikovo pridigo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness