Maldivski predsednik v Offsajdu

Oddaja
Izredno stanje na Maldivih
8. 2. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

V torek je maldivski predsednik Abdulla Yameen razglasil izredno stanje. Varnostne sile so še isti dan prečesale stavbo višjega sodišča in aretirale dva od petih sodnikov. Nekaj ur nato so preostali sodniki preklicali svojo razsodbo iz prejšnjega tedna. Ta je določala, naj oblasti izpustijo 9 aretiranih članov opozicije, saj naj ne bi bili deležni pravičnega sojenja, ter da naj dvanajstim odstavljenim opozicijskim poslancem zopet vrne mandate, s čimer bi si opozicija v parlamentu pridobila večino, ki bi zadostovala za odstavitev predsednika. Burno dogajanje opiše Aiman Rasheed iz organizacije Transparency Maldives, ki je del mreže Transparency International.

Izjava

Sodniki višjega sodišča so do pred kratkim predsednika Yameena sicer močno podpirali. Zakaj so prejšnji teden sprejeli odločitev v nasprotju z njegovimi pričakovanji, ni jasno, vlada pa trdi, da je vzrok za to v podkupninah, ki naj bi jih sodniki prejeli od opozicije. Komentira Rasheed:

Izjava

Yameenova vlada prav tako trdi, da je opozicija proti njemu načrtovala državni udar. Dejstvo je, da je opozicija pred temi dogodki na sodišče vložila zahtevo, naj Yameenu umakne predsedniška pooblastila, predvsem zaradi številnih korupcijskih afer, v katere je bil vpleten. Rasheed zopet meni, da je kakršnokoli sklepanje zgolj ugibanje.

Izjava

Opozicija sicer tudi sama nikakor ni homogena. Na eni strani jo predstavlja nekdanji predsednik Mohamed Nasheed, na drugi pa mnogi, ki so bili v času njegovega vladanja izrazito proti njemu. Druži jih zgolj želja odstraniti Yameena, razloži Rasheed.

Izjava

Med člani opozicije se trenutno nahaja tudi predsednikov polbrat in nekdanji predsednik Maumoon Abdul Gayoom, ki je bil prav tako aretiran v torek. Gayoom je bi sicer po mnenju Hassana Moose iz medija Maldives Independent ključen za politični vzpon Yameena. Kasneje pa se je Gayoom od njega oddaljil in se priključil opoziciji. Razloži Moosa:

"Yameen je bil za predsednika izvoljen na volitvah leta 2013. Predtem je bil poslanec v parlamentu in je zasedal več višjih vladnih položajev. Volitve leta 2013 so bile kontroverzne iz več razlogov, a so jih opazovalci razglasili za svobodne in poštene. Yameen je član Progresivne stranke Maldivov, ki jo je ustanovil Maumoon Abdul Gayoom, njegov polbrat. Gayoom je tudi izvajal kampanjo za Yameena in mnogi menijo, da je slednji volitve zmagal prav po njegovi zaslugi. Leta 2016 sta se Yameen in Gayoom sprla in Gayooma so vrgli iz vladajoče stranke. Čez nekaj mesecev se je skupaj s svojimi podporniki priključil opoziciji. Ko je Yameenova vlada aretirala Gayoomovega sina Farisa Maumoon, tudi člana parlamenta, je to še poostrilo napetosti med bratoma."

Vzroki za razkol med polbratoma sicer niso jasni, vendar Azra Naseem z Univerze v Dublinu meni, da jih je mogoče iskati v sprejemu kontroverzne zakonodaje leta 2015, po kateri je bilo mogoče začeti prodajati maldivske otoke, ter splošnim očitkom korupcije, s katerimi se je soočal Yameen.

Izjava

Gayoom je bil sicer priljubljena politična figura in so se ga po mnenju Naseem mnogi spominjali kot samodržca, ki je vladal v prid ljudstvu. Leta 2008 je po 30 letih vladanja dovolil demokratične volitve, na katerih pa ga je v drugem krogu prehitel Mohamed Nasheed. Slednji je moral leta 2012 odstopiti, oblast pa je prevzel trenutni predsednik Yameen. Nasheed je takratno dogajanje opisal kot državni udar. Nasheed je bil kot prvi demokratični predsednik med prebivalstvom sicer priljubljen. Vzpostavil je svobodo govora, splošno javno zdravstveno oskrbo, razvijal infrastrukturo in bil okoljevarstveni aktivist. Naseem razloži, da pa ni uspel reformirati korumpiranega sodstva, kar je tudi pripomoglo k njegovemu prisilnemu odstopu.

Izjava

Kar je nazadnje sprožilo njegov padec, je bila aretacija sodnika, ki jo je zaukazal. To je sprožilo večdnevne proteste in umik podpore vojske in policije. Razloži Naseem.

Izjava

Potem ko je bil obsojen na 13 let zapora, so ga pod pritiskom mednarodne javnosti izpustili, vendar mora živeti v izgnanstvu in od tam voditi opozicijo, pove Rasheed.

Izjava

Ob aktualnem dogajanju je Nasheed pozval Indijo, naj na Maldivih vojaško intervenira. Na ta poziv se je že odzvala Kitajska, ki je Indijo pozvala, naj tega ne stori. Odnosi med Maldivi in Indijo sicer segajo daleč v zgodovino, odkar pa je na oblasti Yameen, se vse bolj ohlajajo, razloži Mossa:

"Maldivi in Indija so zgodovinsko v dobrih odnosih. Indija je ena prvih držav, ki je priznala neodvisnost Maldivov, predvsem pa je intervenirala med poskusom tamilske militantne skupine, ki so jo podpirali maldivski poslovneži, da leta 1988 zavzame prestolnico Male’ in prevzame oblast. Prav indijska intervencija je bila ključnega pomena za preprečitev udara. Odkar je bil izvoljen Yameen, so se Maldivi oddaljevali od Indije in približevali Kitajski. Indijski premier je na primer odpovedal obisk Maldivov. Ampak Kitajska je močno investirala v maldivsko ekonomijo pod Yameenom. Eden njegovih največjih infrastrukturnih projektov - most med Male’jem in bližnjim otoškim letališčem - financira Kitajska. Most se imenuje Most kitajsko-maldivskega prijateljstva. Prav tako so Maldivi pristali na sodelovanje v  Kitajskem pasu in iniciativi za gradnjo ceste, kar je bilo nedavno podpisano v prostotrgovinskem sporazumu s Kitajsko."

Poleg Kitajske pa se Maldivi v času Yameenove vlade vse bolj povezujejo tudi s Saudovo Arabijo. Razloži Mossa:

"Saudova Arabija je še ena država, ki je zelo prijateljska z Yameenovo vlado. Predvsem je k temu pripomoglo dejstvo, da so Maldivi muslimanska država. Pod Yameenom pa so se ti stiki še otoplili. Tako kot Kitajska tudi Saudova  Arabija močno investira v Maldive, vključno z gradnjo mošej in grajenjem novega letališkega terminala na glavnem maldivskem letališču. Torej da, Saudova Arabija in Kitajska imata interese na Maldivih. Opozicija je proti Yameenovim tesnim vezem z obema državama močno nasprotovala. A Yameen je na to odgovoril, da Kitajska in Saudova Arabija ne ogrožata suverenosti in se ne vmešavata v maldivske notranje zadeve tako kot zahodne države."

A kot meni Rasheed, je prav podpora Saudove Arabije poleg Kitajske velikega pomena za to, da se Yameen drži na oblasti:

Izjava

Za letošnje leto so sicer predvidene nove predsedniške volitve. Čeprav Yameen nima veliko podpore med prebivalstvom, pa zaenkrat ne kaže, da bi bil posebej ogrožen. Kot pove Rasheed:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

poglej to si super naredila.
zdej imaš 3 reference: KITAJSKA, SAUDOVA ARABIJA in pa INDIJA.
seveda Tamilci so vedno bili najbolj radikalna skupina in manjšina v Indiji. Zato ker so tudi najbolj črni izmed Indijskega prebivalstva in so pravzprav tisti, ki so smatrani med Indijci za cigane, zato ker so tako reoč staro-selci!
zdej seveda Kitajska ima infrastrukturne interese, le kaki jih ne bi imela. Od vedno se bijejo rivalstva med Indijo in Kitajsko. Kitajska nagaja Indiji. Indija nagaja Kitajski.
Zanima je ta vloga Saudove Arabije - ki je bolj kot ne dvolična. Kako lahko trdiš, da imaš na Mladivih zavedne muslimane, no lahko imaš po-zahodnjačene muslimane. Zakaj? poglej samo turistične komplekse, ki so rastla na Maldivih preteklih nekaj desetletij. O okoljevarstvenih smernicah na Maldivih sploh ne moreš govoriti za boga milega. Zakaj? ker se je tam že ne vem koliko časa pač fural elitistični turizem. Tako rekoč eksotična Švica za bogatune.
Sedaj koliko denarja so si v vsem tem času nabrali, koliko denarja so v vsem tem času oprali - je velika neznanka. Kot je verjetno tudi neznanka kam je ta denar šel.
Je kdo bil na Maldivih? Kdo pozna v kakšnih razmerah živijo prebivalci tam?
hm. jaz ne. tam iz Munchna letalska karta do Maldivov stane - 999 evrov. medtem ko lahko na primer do Indije pride že za 500 evrov.

Seveda v vsej tej zgodbi ne smeš pozabiti na Britance. Namreč BREXIT moramo nedvomno videti v srbenju kapitalističnih prstkov angležev. Seveda gredo nazaj - gredo v iskanje vseh možnih stikov in kontaktov za trgovinske izmenjave ter za obnavljanje kolonialistične preteklosti. Prav v tem območju Maldivi - Šri Lanka - Indija so angleži včasih imeli kar močne vezi a ne?
Če pogledaš na mapico imaš spodaj pod Maldivi tudi geografski predel, ki se mu reče:
British Indian Ocean Territory.

NO samo tako v premislek za naprej.
lp
a.f.

ni šale.
gre na smrt ali življenje.

problem=
Dnevnik:
https://www.dnevnik.si/1042787140/kultura/oblikovanje/jaime-serra-infogr...

korist=
back up: pravniki iz Grčije :-)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.