Mariborski vstajniki brez občinske podpore

Oddaja
4. 3. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Vstajniški sosvet je posvetovalni organ mariborskega župana Andreja Fištravca, ki je nastopil funkcijo po odstopu osovraženega Franca Kanglerja. Sosvet je na svojem začetku združeval različne iniciative in društva, ki so se izpostavile ob mariborskih protestih. Načrtovan je bil kot mehanizem neposredne demokracije, prek katerega bi bilo mogoče aktivno vplivati na odločitve mestnih oblasti. Organ ima sicer 45 sedežev in združuje predstavnike skupin Iniciativa mestni zbor, Zofijni ljubimci, Gibanje 29. oktobra, Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, Odprto zavezništvo za Maribor, gibanje Skupaj za Maribor, člani Maistrove armade ter gibanje Trs, 18 sedežev pa je na voljo zainteresiranim posameznikom, ki bi si želeli prisostvovati sejam sosveta.

Zdi pa se, da pričujoči organ po manj kot letu dni delovanja čaka žalostna usoda. Od prvotnih skupin štiri ne sodelujejo več, odstopila je skupina Odprto zavezništvo za Maribor, danes pa so svoj odstop za javnost sporočili še skupine Zofijni ljubimci, Iniciativa mestni zbor in Gibanje 29. oktober. Skupine kot razloge za svoj odstop navajajo predvsem nezmožnost dialoga in izpolnjevanja obvez, ki jih sprejme sosvet in nepripravljenost za deljenje podatkov za analizo stanja občine.

O sedanjosti in prihodnosti vstajniških dejavnosti v oddaji Matic Primc za Iniciativo mestni zbor, Andrej Adam za Zofijne ljubmice in Gregor Kašman za Gibanje 29. oktober.

OFFsajd je pripravil vajenec Jošt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.