Meje veteranske potrpežljivosti

Oddaja
26. 4. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj je skupina vojnih veteranov s strani združenja “Zaboravljenih braniteljev” oziroma “Pozabljenih branilcev” blokirala več mejnih prehodov med Bosno in Hercegovino in Hrvaško. Protest so veterani utemeljili z dolgo perečim problemom neenotnega registra vojnih veteranov v Bosni, ki se po njihovem mnenju ne ujema z dejanskim stanjem. Dodatni razlog pa se skriva tudi v njihovem neuspešnem prizadevanju za uvedbo plačila v višini šestih mark oziroma treh evrov mesečno za vsak mesec aktivnega sodelovanja v vojni. Več o tem, kdo so pozabljeni borci, pove novinarka Gordana Katana:

Izjava

Protesti so istočasno potekali tudi pred državnim parlamentom, kjer se ne glede na včerajšnji umik protestnikov na mejah še vedno nadaljujejo. Več o osnovnih razlogih protesta pove predstavnik skupine “Zaboravljeni branitelji” iz podružnice Vitez:

Izjava

Protest je spodbudila nedavna poteza parlamenta, ki je z dnevnega reda umaknil s strani Pozabljenih branilcev in drugih skupin vojnih veteranov podan predlog resolucije o vprašanju vojnih veteranov v Bosni in Hercegovini. Vsebino se da strniti v dve že omenjeni točki. Prva zahteva je vezana na višanje mesečnih prispevkov vojnih veteranov, druga pa na posodobitev registra vojnih veteranov v Bosni in Hercegovini. Pri tem je, kot opozarjajo protestniki, težava predvsem v tem, da so do ugodnosti vojnih veteranov trenutno upravičene številne osebe, ki niso sodelovale v vojni. Sodeč po podatkih, ki jih navajajo veterani, naj bi bilo do veteranskega dodatka upravičenih 229 tisoč bivših pripadnikov vojske Bosne in Hercegovine in 37 tisoč pripadnikov Hrvaškega sveta obrambe, medtem ko trenutno veteranske ugodnosti  prejema 580 tisoč oseb. Več o neupravičenih prejemnikih veteranskega dodatka pove Katana:

Izjava

V prejšnjem letu je vrhovno sodišče v Bosni in Hercegovini izvedlo revizijo vojnih invalidnin, pri čemer so prejemanje vojnih invalidnin odvzeli ali zmanjšali vsakemu desetemu prejemniku. Lanska revizija je obravnavala tudi ostale primere ugodnosti vojnih veteranov. Ob pregledanih 115 tisoč primerih so umaknili veteranske dodatke 5.600 osebam, od katerih je krepka večina vložila pritožbo za obnovitev primera. Postopek revizije, ki se vleče že 6 let, vsako leto terja okrog milijona evrov odškodnin in lahko po nekaterih ocenah državni proračun stane tudi več kot 10 milijonov evrov.

Ne glede na to, da je večina protestnikov, ki je včeraj zaprla nekatere mejne prehode s Hrvaško, hrvaške nacionalnosti, protestniki opozarjajo, da njihove zahteve niso odvisne od nacionalnosti. Glede nabora oseb, upravičenih do dodatkov, zahtevajo le to, da država sredstva namenja upravičenim osebam. O udeležencih včerajnih protestov in odzivu vlade Katana dodaja sledeče:

Izjava

Ministrstvo za vprašanje borcev sicer zatrjuje, da je realiziralo nekatere zahteve veteranov, kar skupina Pozabljenih branilci ostro zavrača. Včerajšnje zaprtje mej namreč ni bil prvi tovrstni dogodek. V preteklem avgustu je skupina prav tako zaprla nekatere mejne prehode, pri čemer njihovim zahtevam ni bilo zadoščeno.  

Tokratna protestna blokada  ni ovirala prehoda potnikov, temveč je bila naravnana zgolj na zaprtje prehoda tovornega prometa v državo. Ne glede na to je bil protest v nekaj urah zadušen s strani policije. Glede morebitnega dosega zahtev vojaških veteranov Katana ostaja skeptična.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness