Meloni proti mavricam

Aktualno-politična novica
22. 3. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Milanski glavni trg so pred štirimi dnevi preplavile plapolajoče mavrične zastave. Vlada pod vodstvom Giorgie Meloni je namreč poskrbela za novo presenečenje, ki za desno vlado niti ni tako presenetljivo. Notranji minister Matteo Piantedosi je 14. marca na milanskega župana Giuseppeja Salo naslovil pismo, v katerem je od njega zahteval, naj milanski mestni svet preneha z registracijo otrok istospolno usmerjenih staršev v mestne registre. Sala, ki sicer pripada liberalni politični struji, je zahtevo sprejel.

Milano je veljal za LGBT+ osebam prijazno občino, zato se je ljudstvo na uklanjanje politikam desne vlade, ki nasprotuje pravicam spolnih manjšin, odzvalo s protesti. Med protestniki so bili tudi opozicijski politiki, kot je nova sekretarka Demokratske stranke Elly Schlein. Kako so protesti v podporo LGBT+ skupnosti potekali, opiše predstavnik stranke Partito Gay, Fabrizio Marrazzo.

Izjava

Pogovor o odločitvi ustavnega sodišča o dovoljevanju porok in posvojitev za istospolne pare
 / 13. 7. 2022
Kot pojasnjuje sogovorec, so organizacije, ki se zavzemajo za pravice spolnih manjšin, predlagale državni referendum, na katerem bi ljudje lahko izrazili podporo oziroma nasprotovanje porokam in posvojitvam otrok za istospolne pare. 
 
Izjava

Mnenje milanskega župana o pravicah LGBT+ skupnosti se je po pismu, ki ga je prejel od notranjega ministrstva, drastično spremenilo.

Izjava

Razlog za odločitev Sale poskuša natančneje pojasniti Chiara Albanese, italijanska dopisnica Bloomberga in soavtorica podkasta Politics pri spletnem mediju Il Post.

Izjava

Reportaža: Kaunas PRIDE
 / 4. 10. 2021
V državi so bile civilne zveze med istospolno usmerjenimi posamezniki sicer legalizirane leta 2016, medtem ko se zakonodajalci takrat niso zedinili glede pravice do posvojitve otrok, ki tako ni zakonsko opredeljena. Zato je bil mehanizem registracije otrok istospolnih staršev v registre mestnih oblasti sploh mogoč – ni bil niti prepovedan niti predpisan. Pojasni Albanese.

Izjava

Dodatna težava je ohlapen pravni okvir za registracijo otrok.

Izjava

O zametkih, preobrazbi in heterogenih vizijah parade ponosa
 / 26. 6. 2022
Pristojnosti registracije posvojitev so tako padle tudi na lokalna sodišča.

Izjava

Kot opisuje Fabrizio Marrazzo, se je stanje v posameznih občinah tako spreminjalo z menjavami županov.

Izjava

Nezmožnost registracije otrok za istospolne starše je velik problem, saj je registracija ključna za priznavanje starševskih pravic. Edina alternativa, ki staršem prinese enake pravice, je posvojitev, ki jo opravi le eden od para. Po opisu Marraze je ta mnogo težje izvedljiva.

Izjava

Na prvo žogo bi lahko sklepali, da bi bila ena možnih efektivnih rešitev tudi posvojitev iz tujine, a tu prav tako leži zanka, ki diskriminira LGBT+ skupnost.

Izjava

Albanese meni, da premierka Giorgia Meloni, borka na prvih okopih krvave bitke za obrambo pred nadvlado ideologije LGBT+ lobija, z zadnjimi spremembami ne bo opustila svojega svetega boja, čeprav kakšnih konkretnejših akcijskih planov še ni na spregled. 

Izjava

Kljub očitno dobro organizirani milanski LGBT+ skupnosti pa bi se njihova ideja o morebitnem referendumu glede problematike posvojitev in registracij otrok s strani istospolnih staršev lahko končala precej klavrno. Italija namreč še vedno, ali celo vedno bolj predstavlja konkretno utrdbo konservativizma.

Skozi precej nerazumljiv naglas italijanske angleščine sta se za današnji OFFsajd prebijala vajenec Filip in Tia.

 

Foto: Franco Dal Molin: Arcigay; All Creative Commons, Flickr

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.