MetalDays šteti dnevi

Aktualno-politična novica
21. 8. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Tolminska obvoznica, ki naj bi razbremenila mesto in olajšala življenje domačinov, bo verjetno pomenila konec poletnega festivalskega dogajanja v Tolminu. Na sotočju Tolminke in Soče vsako leto organizirajo več mednarodnih festivalov, med katerimi so največji MetalDays, Punk Rock Holiday in Overjam. Sploh Metaldays se je uveljavil kot eden najpomembnejših metalskih festivalov v regiji in vsako leto v Tolmin privabi okoli dvanajst tisoč obiskovalcev.

Mnenja o gradnji obvoznice so med tolminskim prebivalstvom precej deljena. Kot nam je povedal anonimni lokalni vir, je občina glede projekta razdeljena. Vprašanje je predvsem potreba po omenjeni obvoznici, saj se celo nekateri prebivalci mestnega centra, ki naj bi ga obvoznica najbolj razbremenila prometa, ne strinjajo, da je ta nujno potrebna. Posebno pa je prebivalce tolminskega strah, da se bo turistični razcvet, ki ga regija doživlja zadnja leta, zaradi odhoda velikih glasbenih festivalov ustavil.

Gradnja nove tolminske obvoznice bo tolminsko festivalsko poletje namreč postavila pod vprašaj. Odobrena trasa, ki naj bi jo začeli graditi leta 2021, bo namreč potekala blizu šotorišča, na katerem vsako leto domuje večina obiskovalcev festivala. Zaradi zakonsko predvidenega zaščitenega območja 35 metrov to pomeni, da bo cesta zasedla večino prostora za festivalsko šotorišče. Organizatorji festivala zato poudarjajo, da se festival verjetno poslavlja od tolminskega sotočja.

Župan Uroš Brežan pojasni potek izbire trase načrtovane obvoznice, ki se jo je začelo načrtovati že pred dvanajstimi leti.

izjava

Organizatorji so na Direkcijo za infrastrukturo naslovili tudi vprašanje o možnosti ustavitve prometa na cesti za čas festivala. Po njihovem predlogu bi cesto spremenili v parkirišče hkrati pa omogočili nadaljno taborjenje na sedanji lokaciji kampa. V direkciji so jim odgovorili, da takšne izredne zapore pomembnih regionalnih cesta za daljše obdobje niso mogoče. Organizatorja festivala Slobodan Milunović in Nika Brunet zaradi dopustov sicer nista bila na voljo za komentar, sta pa v izjavi za javnost med drugim zapisala sledeče:

“Kot organizatorji, ki svoje delo jemljemo resno in poslujemo transparentno, se čutimo dolžni obvestiti naše obiskovalce in nastopajoče o morebitni spremembi lokacije festivala MetalDays pravočasno. Edini uraden dokument, ki smo ga do sedaj prejeli iz Direkcije za infrastrukturo, jasno pravi, da se festivala med izgradnjo in po izgradnji na zdajšnji lokaciji ne bo dalo več izvajati, saj zapora ceste po izgradnji ni mogoča, med izgradnjo pa na gradbišču ceste prav tako ni mogoče postavljati festivala. Glede na to, da Občina Tolmin do danes še ni uspela prepoznati posebnosti festivala MetalDays na področju ekologije in trajnostnega razvoja v svetovnem merilu, kar pričajo številna priznanja in prepoznavnosti v tujini, in do sedaj na noben način ni uspela predstaviti občanom Občine Tolmin pomembnost samih festivalov za njih same ter festivale poskušala približati občanom na kakršenkoli način, se lahko samo vprašamo, ali je obvoznica v Tolminu res največji problem?” 

In kaj na to pravi župan?

izjava

Občina in organizatorji sicer že nekaj časa niso več v tako dobrih odnosih, kot so bili v času začetkov festivala pred petnajstimi leti. Pred kratkim so na primer v občini uvedli tudi posebno festivalsko dajatev, ki jo plačujejo obiskovalci festivala. V občini se branijo, da so ves denar od dajatve porabili za ureditev festivalskega prostora, poleg tega pa so v obnovo sotočja vložili še dodatnih 100 tisoč evrov. Glede te vsote so organizatorji na svojem Facebook profilu zapisali, citiramo: “Želeli bi poudariti, da smo v istem časovnem terminu organizatorji investirali približno trikratnik omenjenega vložka Občine Tolmin v promocijo Tolmina, Posočja in Slovenije na lastno iniciativo. Če bi tudi mi uporabili izjave slabe poslovne prakse in z navedeno izjavo občine potegnili vzporednico, bi lahko zapisali, da smo omenjeni znesek vložili izključno in samo za promocijo Tolmina.”

Brežan obljublja, da bodo naredili analizo festivalskega dogajanja.

izjava

Za konec Brežan poudarja pomen obvoznice za Tolmin. Ta poleg umika tovornega prometa iz centra obljublja tudi širitev kraja.

izjava

Na vprašanje o morebitni selitvi MetalDays je Milutinović pred enim mesecem za Primorske novice dejal, da je njihov projekt zanimiv za marsikatero občino. Išče se sotočje za festival z 10 tisoč obiskovalci. Zainteresirani pišite na ArtFest d. o. o. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness