Mi smo 94%

Oddaja
14. 3. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

V parlamentarnem postopku je novela Zakona o nalezljivih boleznih. Novela zakona predvsem skuša dvigniti precepljenost prebivalcev na vsaj 95 odstotkov. Novela tako predvideva zavrnitev vpisa necepljenih otrok v javno financirane vrtce ter šole in fakultete, ki izobražujejo in usposabljajo za delo v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali socialno-varstvenih zavodih. Izjema bi bili tisti, ki niso cepljeni iz medicinskih razlogov. Predlagatelji iz vrst Stranke modernega centra in Demokratične stranke upokojencev Slovenije predvidevajo tudi dodaten program v elektronskem registru cepljenih oseb, ki bi podatke o necepljenih poslal pristojnim službam, namesto da bi pisno prijavo podal zdravnik, kot je trenutna praksa.

Starši, ki cepljenje odklonijo, bi se po predlogu morali udeležiti obveznega individualnega svetovanja in izobraževanja, ki bi ga organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje. Stroške izvedbe bi krili starši, ki so odklonili cepljenje iz nemedicinskih razlogov.

Novela zakona se sprejema po skrajšanem postopku, saj naj bi šlo za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona. Skupina staršev necepljenih otrok novelo zakona označuje kot protiustavno, ker skupini državljanov omejuje pravico do vpisa v vrtce, šole in fakultete. Nasprotujejo tudi skrajšanemu postopku, ker s tem umanjka javna in strokovna razprava. Skrajšan postopek je potreben, ker vlada kmalu zaključi mandat in za redni postopek ni več dovolj rednih sej.

Stališče poslanske skupine socialnih demokratov predstavi njihova poslanka Bojana Muršič, članica odbora za zdravstvo.

Izjava

Imajo tudi zadržke pri omejevanju vpisa v vrtce, šole in na fakultete.

Izjava

Muršič je zadržana tudi do skrajšanega postopka.

Izjava

Poslanska skupina SDS do predlagane novele nima stališča, nasprotuje pa skrajšanemu postopku. Ostale poslanske skupine so bile za izjavo danes nedosegljive. Obvezno cepljenje in s tem pogojen vpis v vrtce in šole sta uzakonjena na primer v Franciji, Italiji in Srbiji. Cepljenje pa ni obvezno recimo v Avstriji, Ukrajini, na Nizozemskem in v Švici.

Če bo politična podpora dovoljšna, bo zakon sprejet na drugi obravnavi na zadnji redni seji tega parlamenta aprila.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.