Mir v bajti

Oddaja
13. 9. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Po nekajmesečnih dogovorih sta si v petek v Ženevi roke podala meter triindevetdeset visoki zunanji minister Združenih držav Amerike John Kerry ter njegov pet centimetrov nižji ruski kolega Sergej Lavrov. Skoraj dvometraša sta s stiskom rok potrdila prekinitev spopadov v Siriji. Prekinitev spopadov je začela učinkovati včeraj ob sončnem zahodu. Prva faza premirja naj bi trajala 48 ur, čemur bi sledili podaljški vse do sedmih dni. Dogovor zavezuje zaveznike obeh velesil na sirskih tleh. Govora je torej o Asadovih vladnih silah, ki jim štango drže Rusi, ter o različnih uporniških silah, kolektivno znanih kot Svobodna sirska vojska, s katerimi prijateljujejo Američani. Prekinitev spopadov so podprle tudi kurdske organizacije. Premirje izvzema skupne sovražnike - torej Islamsko državo ter skupino Jabhat Fateh el Sham, prej znana kot milica Al-Nusra.

Žarišče spopadov med vladnimi in opozicijskimi silami s Sirijo je severozahodno mesto Alepo. Opozicijske sile trenutno obvladujejo vzhod mesta, pri tem pa so popolnoma obkoljene z vladnimi silami, ki so prejšnji mesec ponovno prevzele nadzor nad južnim delom mesta, ki je povezoval uporniški vzhod mesta z drugimi teritoriji, ki jih obvladujejo uporniki. Zaradi devastacije in posledične humanitarne katastrofe Alepo nazivajo tudi Stalingrad Bližnjega vzhoda. Prekinitev ognja naj bi zato imela predvsem človekoljubno konotacijo. Več Hillary Kalmbach z Univerze v Sussexu.

Izjava

Prekinitev ognja iz zgolj humanitarnih razlogov je seveda benevolentna interpretacija motivov akterjev. Robert Lowe iz centra za bližnjevzhodne študije na LSE poda drugačno interpretacijo.

Izjava

Lavrov - KerryZDA in Rusija naj bi torej po uspešnem sedemdnevnem premirju vzpostavile skupni center za obveščanje, ki bi služil koordinaciji napadov na militantne islamiste. Yossi Mekelberg z raziskovalne ustanove Chatham House spregovori o strateških interesih botrov tega dogovora.

Izjava

O potencialnem novi koaliciji boja proti Islamski državi, Lowe.

Izjava

O razmerju sil med akterji na sirskih tleh nadaljuje Mekelberg.

Izjava

Svobodna sirska vojska sicer sproža precej polemik predvsem zaradi svoje povezave z nekaterimi islamističnimi skupinami. Genezo te opozicijske nadpomenke razloži Mekelberg.

Izjava

Združene države Amerike naj bi sicer Svobodni sirski vojski postavile prav posebno zahtevo.

Izjava

To pa seveda ZDA postavlja v težaven položaj. Zakaj, Robert Lowe.

Izjava

Tovrstni dogovor o prekinitvi ognja sicer ni prvi. O prejšnjih mirovnih poskusih smo že poročali. Kalmbach spregovori o nekaterih razlikah.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness