Multinacionalno proti multinacionalkam

Oddaja
6. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj so poslanci Evropskega parlamenta izglasovali nadaljnji korak v sklopu novih zakonov, ki zadevajo spremembe na področju davčne transparentnosti multinacionalnih podjetij, ki poslujejo v Evropski uniji. Sklop novih pravil bo, v kolikor ga potrdi tudi Evropski svet, v veljavo stopil med leti 2020 in 2022. Multinacionalkam, katerih letni promet presega 750 milijonov evrov, bi velel, da javno razkrivajo podatke o plačanih davkih in številu zaposlenih v posameznih državah, v katerih delujejo. Več o osnovnih spremembah, ki se pripravljajo na omenjenem področju, razloži Maruša Babnik z Inštituta Evkvilib:

Izjava

Predpostavljen kriterij, ki nova pravila davčne transparentnosti zadaja le tistim multinacionalnim podjetjem, katerih letni promet presega 750 milijonov evrov, tako odpira široko vrzel. V to kategorijo spada le med 10 in 15 odstotkov vseh tovrstnih podjetij, ki poslujejo v Evropski uniji. Več o učinkovitosti predpostavljenega kriterija pove Babnik:

Izjava

Spremembe, predlagane s strani Evropske komisije, so v postopku razprave že od lanskega leta. Poslanci Evropskega parlamenta pa so na pobudo stranke ALDE izglasovali spremembo osnovnega osnutka. Multinacionalkam bo tako omogočeno, da se izognejo javni objavi podatkov, v kolikor bi ta ogrožala njihove poslovne tajnosti. Podjetje bo v tem primeru moralo državo članico, za katero ne želi razkriti podatkov, zaprositi za izjemo. Ta država bi morala o izjemah obveščati Evropsko komisijo, ta pa bi letno na spletni strani objavljala spisek podjetij, katerim so bile odobrene izjeme, in kratko utemeljitev. To državam z nižjo stopnjo obdavčitve, kakršni sta na primer Luksemburg in Nizozemska, odpira možnost sistematičnih podeljevanj izjem.

Maruša Babnik opozarja na šibkost argumenta, ki na podlagi konkurenčnosti multinacionalkam omogoča izogibanje novim pravilom davčne transparentnosti, in opozarja, da slednje prav s tovrstnimi ugodnostmi ovirajo nosilce evropskega gospodarstva, kar so mala in srednje velika podjetja.

Izjava

Ivo Vajgl, evropski poslanec in član skupine ALDE v Evropskem parlamentu, interes svoje poslanske skupine za vpeljavo spremembe, ki multinacionalkam omogoča izjemno oprostitev objave podatkov zaradi varovanja poslovnih skrivnosti, komentira sledeče:

Izjava

Johan Langerock z nevladne organizacije Oxfam opozarja, da omenjena luknja v sprejetem predlogu predstavlja odločilno pomanjkljivost v novih pravilih za davčno transparentnost multinacionalnih podjetij. V kolikor bo člen stopil v veljavo, bo velikim multinacionalnim podjetjem omogočil neopravičeno sklicevanje na poslovno tajnost, dodaja Langerock:

Izjava

Več o trenutnem poteku dogovarjanj, ki zadevajo  vzpostavitev novih pravil o davčni transparentnosti velikih multinacionalnih podjetij, in nadaljnjih korakih pove Babnik:

Izjava

Kot že opiše Babnik, nova pravila za davčno transparentnost multinacionalk še niso v zaključni fazi, pri čemer še vedno obstaja možnost za določene spremembe. Nevladne organizacije si pri tem prizadevajo predvsem za znižanje višine letnega prometa, ki ga morajo multinacionalke presegati, da so obvezane javno razkriti podatke o obdavčenosti po posameznih državah. Prav tako se zavzemajo za odpravo člena, ki omogoča oprostitev pred objavo z razlogom zaščite poslovnih tajnosti. Dogovarjanja pa se v trenutni fazi še niso dotaknila vprašanja sankcij, ki bodo multinacionalkam sledile v primeru neupoštevanja novih pravil. Langerock za konec doda:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness