Na desni nič novega

Aktualno-politična novica
9. 3. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

bertonceljsarec
Nova koalicija ali predčasne volitve?
 / 27. 1. 2020
Mandatar Janez Janša je v petek v državni zbor vložil listo kandidatov za ministrice in ministre. Njihovo število se bo napram vladi Marjana Šarca, ki opravlja le še tekoče posle, povečalo za eno, in sicer bo v koalicijski pogodbi predvideni urad za demografijo vodila ministrica oziroma minister brez listnice iz vrst stranke DeSUS, njeno oziroma njegovo ime pa še ni znano. Podpisnice koalicijske pogodbe so si ministrska mesta razdelile v naslednjem razmerju: SDS bo vodila sedem ministrstev, SMC štiri, NSi in DeSUS pa vsaka po tri. V današnjem OFFsajdu bomo ob komentarjih kolumnista Dela in Sobotne priloge Janeza Markeša ter političnega analitika Aljaža Pengova Bitenca preleteli izbor kandidatov in resorjev posameznih strank.

Na listi kandidatov je kar sedem imen, ki so ministrske položaje zasedali že v kateri od preteklih vlad, pri čemer so štirje že vodili resorje, za katere so predvideni v trenutni vladni konstelaciji: Zdravko Počivalšek kot minister za gospodarstvo, Aleksandra Pivec kot ministrica za kmetijstvo, Tomaž Gantar kot minister za zdravje in Vasko Simoniti kot minister za kulturo. Iz kvote SDS so Aleš Hojs, Andrej Vizjak in Zvonko Černač, ki so predvideni kot ministri za notranje zadeve, okolje in prostor ter službe za kohezijo, v preteklosti namreč vodili druge resorje. Po Markeševem mnenju je glavno vlogo pri njihovi izbiri igrala predvsem lojalnost in predvidljivost, torej da ne bi delovali neusklajeno s predsednikom vlade, pri čemer je kompetentnost postranskega pomena.

Izjava

Edino kakšno koalicijo in vlado lahko sestavi in vodi Janez Janša?
 / 26. 2. 2020
Da je šlo pri razdeljevanju resorjev pravzaprav le za zadovoljitev apetitov, ki omogočajo sestavo 14. slovenske vlade, meni tudi Pengov Bitenc, zaradi česar je, vsaj navzven, ideološko pozicioniranje ostalo v ozadju.

Izjava

Pri sestavljanju koalicije so vodilni akterji zato vsi po vrsti poudarjali pomen sodelovanja na podlagi skupnih programskih točk – vlada naj bo programska ali pa naj je ne bo, čemur bi sledile predčasne volitve. A pripravljenost na te je tolikšna, kot bo nova vlada v resnici programska. Markeš.

Izjava

Janša je ob podelitvi mandata v državnem zboru napovedal, da bodo glavno vodilo pri izboru ministrskih kandidatov izkušnje iz preteklih vlad in iz prvega predsedovanja Slovenije Evropskemu svetu. Že omenjeni že-videni kadri pa – namesto koraka naprej – prej ponujajo zasuk v obratni smeri.

Izjava

Kandidati za ministre, ki se bodo na tej funkciji preizkusili “debitantsko”, po drugi strani prihajajo iz NSi, ki je v vlado ponudila svoje prvokategornike. Tudi glede na pretekle izkušnje, ko so po sodelovanju v prvi Janševi vladi leta 2008 izpadli iz parlamenta. O tveganjih Bitenc.

Izjava

NSi, ki v slovenskem političnem prostoru izstopa po svojih odkritih neoliberalnih tendencah, bo prevzela ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. To naj bi bila logična poteza, ki sledi strankinemu programu, pa tudi deklarativni usmeritvi proti sredini, ki jo je NSi ubrala pod vodstvom Mateja Tonina.

Izjava

Nasprotno Markeš NSi očita, da se je prodala pod ceno in tako, glede na apetite, ki jih je izpostavljala v času koalicijskih pogajanj, izpadla nenačelno.

Izjava

Nenačelost, ali povedano nekoliko mileje, prenagljenost v svojih izjavah in delovanju, je lastnost, ki bi jo lahko pripisali tudi Simoni Kustec, nekdanji vodji poslanske skupine SMC v času vlade Mira Cerarja, ki je kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, in Tomažu Gantarju, ki se, potem ko je zaradi premajhne politične moči in pritiska lobijev odstopil kot minister za zdravje, sedaj vrača na ta položaj. Omenjena resorja bosta pod največjim pritiskom zasebnih iniciativ, ki se bodo predstavljale nasproti javnemu.

Izjava

Kako bo delovala Janševa vlada, bo v veliki meri določalo tudi predsedovanje Slovenije Evropskemu svetu leta 2021. Ob tem se postavlja tudi vprašanje vodenja zunanje politike do treh sosednjih držav, s katerimi ima Slovenija več odprtih vprašanj. 

Izjava

Od nove vlade torej ni najbolj realno pričakovati, da bo uspešna pri delovanju “Za blaginjo Slovenije”, kot to veleva ime njihove koalicijske pogodbe.

 

OFFsajd sta pripravila Žiga in vajenka Ajda.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness