Na levem robu Evrope

Aktualno-politična novica
8. 10. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V nedeljo so portugalski volivci glasovali o razdelitvi dvesto tridesetih sedežev v državnem parlamentu. Kljub temu da so mnogi pričakovali nasprotno, je Socialistom, stranki, ki je imenu navkljub še najbolj primerljiva s socialdemokratskimi strankami drugih držav, uspelo stabilno vladati zadnja štiri leta. Podobno kakor Levica Šarčevo vlado sta vlado Socialistov omogočali in podpirali dve razmeroma močni levi izvenkoalicijski stranki Levi blok in Portugalska komunistična partija. 

O levih strankah v Evropi, ki jih mainstream ne pokrije
 / 9. 3. 2015
Po štirih letih relativno stabilne vlade, ki je v veliki meri prekinila s politiko zategovanja pasu - to je prejšnjim vladam vsilila Evropska unija - ter s tem poskrbela za znaten dvig minimalne plače, mnogo socialnih politik ter splošno izboljšanje ekonomske situacije prebivalstva, so na volitvah ponovno slavili Socialisti. Paktiranje s sredino pa se levici ni obrestovalo. Tako Levi blok kot komunistična stranka sta izgubila nekaj glasov, v parlament pa je prišlo večje število minornih levih, liberalnih in predvsem okoljevarstvenih strank, prvič po dolgih letih pa tudi skrajna desnica. 

Rezultate volitev je velik del evropske in svetovne leve javnosti pozdravil kot odlično novico in zmago levice. Vendar so mnenja o tem, ali so rezultati res tako dobri za levico, deljeni. O portugalskih volitvah smo se pogovarjali z dvema novinarkama, ki imata o rezultatih volitev in podpori levice levosredinski vladi različni mnenji. Da rezultati volitev pomenijo zmago levice, meni Joana Ramiro.

Izjava.

Nasprotnega mnenja je novinarka in politična aktivistka Catarina Principe.

Izjava.

Principe pojasni, kaj so vzroki poslabšanja rezultatov Levega bloka in komunistične stranke. 

Izjava.

Ramiro predvideva, da bodo Socialisti ponovno poskusili vladati s pomočjo bolj levih strank.

Izjava.

Podobnega mnenja je Principe.

Izjava.

Vendar Catarina Prinicipe na ponovitev scenarija izpred štirih let, torej oblikovanje nominalno socialistične, de facto pa levosredinske vlade s podporo levice, ne upa. 

Izjava. 

Principe je ena redkih levih komentatorjev, ki nasprotuje podpori levih strank socialistom.

Izjava.

Joana Ramiro nasprotno meni, da je podpora levih strank levosredinski vladi najboljša možna opcija. 

Izjava.

Situacija torej do neke mere spominja na našo parlamentarno situacijo, le da levica na Portugalskem sodeluje z levo- in ne desnosredinsko vlado.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.