Na papirnatih avionih

Oddaja
3. 10. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Medtem ko se Evropa srečuje s problemi slabo plačanih in neprespanih pilotov, se konflikti med vodstvom in delavstvom pri nas dogajajo bližje tlom. Natančneje v hangarjih. Izvršni direktor letalskega servisnega podjetja Adria Tehnika, Maksimiljan Pele, je namreč vložil zasebno tožbo proti sindikalnemu zaupniku Mateju Jemcu. V njej zatrjuje, da Jemec, ki opisuje pritiske na zaposlene in slabšanje delovnih pogojev, zgolj kleveta. Jemec svojo plat pojasnjuje takole:

Izjava

Kot omenja Jemec, v Adrii Tehnika, ki jo je novembra 2015 od Slovenskega državnega holdinga, krajše SDH, in Aerodroma Ljubljana kupilo poljsko podjetje Linetech Holding, to ni prvi nastop proti sindikalistom in vplivnim delavcem. Že kmalu po prodaji je podjetje zapustil Tomaž Pečnik, nekdanji vodja operativnega vzdrževanja letal. Ta situacijo pojasnjuje takole:

Izjava

Aprila 2016 pa je krivdna odpoved delovnega razmerja doletela Romana Repnika, predstavnika delavcev v upravnem svetu družbe. Pojasnjuje Repnik:  

Izjava

Repnika, ki je sodeloval pri sicer neuspešnem poskusu delavskega odkupa Adrie Tehnika leta 2015, je na svojem nekdanjem delovnem mestu po odpovedi postal celo persona non grata:

Izjava

Ozadje pritiskov na delavsko organiziranost po mnenju sindikalistov tiči v želji po spreminjanju določil poklicne kolektivne pogodbe letalskih servisnih delavcev. Linetech Holding, ki je za Adrio Tehnika po neuradnih podatkih plačal 5,4 milijona evrov, se je ob podpisu pogodbe z SDH in Aerodromom Ljubljana med drugim tudi zavezal k spoštovanju že obstoječe kolektivne pogodbe in k ohranitvi razumne ravni zaposlenosti delavcev. Kljub temu pa je vodstvo kolektivno pogodbo poskušalo odpovedati že maja letos, ko jih je od tega odvrnila zgolj grožnja s stavko. Kolektivna pogodba bo tako v veljavi do konca leta, v tem času pa je vodstvo napovedalo pogajanja o novih določilih. Jemec trditve Adria Tehnike, da je za razvoj podjetja potrebna nova kolektivna pogodba, zavrača:

Izjava

Kljub temu da podjetje posluje z dobičkom, pa zaposleni podjetje zapuščajo. Jemec vzdušje v hangarjih opisuje takole:  

Izjava

Domače visoko kvalificirane letalske serviserje, ki množično odhajajo v tujino, nadomeščajo agencijski delavci. Več Jemec:

Izjava

Odhod izobraženega kadra, ki se je za potrebe razvoja in širitve servisnega podjetja dolga leta šolal v Adria Tehniki, obžaluje tudi Pečnik:

Izjava

Zaradi slabih delovnih razmer in pospeševanja najemanja agencijskih delavcev, ki se že bližajo polovici zaposlenih, se je Jemec obrnil na Javno agencijo za civilno letalstvo, ki naj bi v Adria Tehniki domnevno izvedla inšpekcijski nadzor. Agencija izvedbe nadzora sicer ni potrdila, Jemec pa vlogo agencije pojasnjuje:

Izjava

Podjetje Adria Tehnika in njegov direktor do zaključka redakcije nista bila na voljo za pojasnila. Nadaljnje sindikalne korake pa takole napoveduje Jemec:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.