Nacionalistične igre makedonske oblasti

Oddaja
Protesti v makedoniji.
13. 4. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

V Makedoniji se politični boj za oblast nad državnimi institucijami nadaljuje. Prej vladajoča stranka Nikole Gruevskega VMRO-DPMNE od konca marca obstruira delovanje parlamenta. Koalicijia Socialdemokratov Zorana Zaeva in albanskih strank s 67 sedeži v parlamentu še zmeraj ne more začeti z delom in izglasovati predsednika parlamenta. Na ulice Skopja so se v znak protesta že pred časom odpravili protestniki, zbrani pod imenom Civilna iniciativa za enotno Makedonijo. Od konca februarja nasprotujejo političnemu programu za okrepljeno sodelovanje Albanije in Makedonije, zadnji tak protest proti mogoči koaliciji pa je potekal v začetku tega tedna. Program, v javnosti znan kot “Tiranska platforma”, je sicer podlaga za sodelovanje koalicije Zaeva. Poleg tega je v makedonski javnosti vedno bolj vidno prisotno neonacionalistično gibanje.

Med vprašanji, ki se javnosti predstavljajo kot del politične razprave, pa je vredno izpostaviti tudi vprašanje priključitve Natu in Evropski uniji. Pri čemer obstaja velika diskrepanca med uradnim političnim diskurzom in prakso političnih strank.

Antropolog Goran Janev z Univerze svetega Cirila in Metoda razloži, na kakšen način VMRO-DPMNE obstruira delovanje parlamenta, katerega prva seja traja že več kot dva tedna.

Izjava.

Vpogled v povezavo med politiko in protesti ponudi politologinja in članica gibanja Solidarnost Sonja Stojadinović:

Izjava.

Poleg Civilne iniciative za enotno Makedonijo se v zadnjem času vzpenjajo tudi nacionalistična gibanja. Ta ostro nasprotujejo socialdemokratskim kompromisom z makedonskimi Albanci. Njihovi člani v makedonskih medijih dobivajo vse več prostora za izražanje ultrakonzervativnih pogledov. Prejšnji teden je 22 takih organizacij v mestu Veles ustanovilo združeno Makedonsko nacionalno fronto. Več o nacionalizmu znotraj protestov pove Stojadinović:

Izjava.

Stranki VMRO-DPMNE in Socialdemokrati po besedah Janeva pri zbiranju političnih točk igrata na karto nacionalnega sentimenta. Tako je v širši situaciji moč zaznati tri nacionalpolitične izbire:

Izjava.

A vse tri možnosti po besedah Janeva zaradi 20-odstotnega volilnega praga strukturno ne morejo biti enako zastopane:

Izjava.

Socialdemokrati se predstavljajo kot širitelji demokratičnih vrednot Evropske unije in Nata. Janev povzame splošno javno mnenje glede postopka priključitve institucijam Zahoda.

Izjava.

Kljub deklarativni podpori približevanju demokraciji Evropske unije, pa je sama praksa strank po besedah Stojadinović povsem drugačna od besed:

Izjava.

Stojadinović za zaključek poda videnje protestov v kontekstu celotne politične slike Makedonije.

Izjava.

Offsajd sta pripravila Vitežnik in vajenec Martin.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.