Nadaljevanje sage o gorenjski waste management mafiji

Aktualno-politična novica
22. 7. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, krajše ZSSS, je nedavno odpovedala delovno razmerje sekretarju gorenjske območne organizacije ZSSS Mateju Jemcu, ki že vrsto let opozarja na korupcijo in nepravilnosti v različnih organizacijah, morda najbolj vidno v Domu starejših občanov Preddvor. Večkrat je kritiziral tudi druge sindikalne predstavnike. Jemec pa naj bi bil po mnenju Boštjana Medika, generalnega sekretarja ZSSS in zastopnika območne organizacije ZSSS Gorenjska, odgovoren za slabo finančno stanje organizacije in upad članarine. Več o razlogih za prekinitev delovnega razmerja Jemec. 

Izjava

Jemec je bil pogosto v sporih z drugimi sindikalisti. Medik je odločil, da je bil Jemec odpuščen tako iz poslovnih razlogov kot zaradi ustanavljanja konkurenčnih, alternativnih struktur obstoječemu sindikatu in posledično rušenja aktualnega vodstva.

Izjava

Po Jemčevem mnenju pa naj bi Medik podlegel pritiskom rumenih sindikalistov na strani direktorjev, ki se oklepajo funkcij in onemogočajo žvižgaštvo ostalih sindikalistov o njihovem poslovanju. Med vodstvi gorenjskih sindikatov in njihovimi člani je bilo v zadnjih letih več sporov predvsem med sindikati, ki naj bi zastopali delavce komunalnih podjetij. Tudi na Radiu Študent smo poročali o tovrstnih sporih v sindikatih podjetja Infrastruktura Bled in podjetja Prodnik iz Domžal. Jemec je zašel v spor s predsednico Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije, Majdo Marolt, saj naj bi bila odgovorna za številne nepravilnosti v sindikatih gorenjskih komunal.

Izjava

Čeprav Marolt na očitke o korupciji v komunalnih sindikatih za Radio Študent ni želela odgovarjati, pa nepravilno delovanje sindikatov dejavnosti Medik zavrača, saj po njegovemu mnenju članstvo na lokalni ravni še vedno strmo narašča. Delovanje sindikatov po njegovem pač nikakor ne more biti stvar politike.

Izjava

Medik Jemcu očita, da naj bi poskušal ustanoviti sindikat za vzgojo in izobraževanje v domžalski komunali, ki ne sodi v gorenjsko območje, za katerega je bil pristojen. Šlo je za ustanovitev sindikata VIR Prodnik, ki je zaradi organizacijskih priložnosti nastal pod okriljem vzgoje in izobraževanje in naj bi zastopal predvsem agencijske delavce. S tem je nastal alternativni sindikat že obstoječemu, ki so mu nekateri zaposleni očitali, da deluje v spregi z vodstvom podjetja. Navsezadnje so se Jemcu uprli prav sindikati več gorenjskih komunal. 

Izjava

Lansko leto junija se je Jemec postavil v bran poklicni sekretarki Območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Gorenjsko in žvižgačici, Ani Jakopič, ki jo je Sindikat državnih organov Slovenije, točneje predsednik Franc Verk, razrešil, ker se je lani postavila na stran treh agencijskih delavcev v Komunali Prodnik, ki so se uprli mizernim plačilom in delovnim pogojem ter bili zato odpuščeni. Med drugim je pred leti opozarjala tudi na nepravilnosti v blejski komunali. Verjetno je bila tudi ta gesta eden izmed razlogov za Jemčevo razrešitev.

Izjava

Jemec pa ni pripravljen popustiti. V prihodnje napoveduje udeležbo na sindikalni konferenci na območju Gorenjske, na kateri se bodo sindikalisti razjasnili glede nastalega incidenta.

Izjava

Jemec je skozi leta redno kritiziral tudi delovanje predsednice ZSSS, Lidije Jerkič, ki naj bi vztrajno teptala poskuse delavskega samoorganiziranja.

Izjava

Za pravilno delovanje ZSSS bi bilo po Jemcu treba delovanje sindikata organizirati na podlagi delavske samoiniciative.

Izjava

Na Jemčevo stran so stopili v Svobodnem sindikatu Slovenije, Sindikatu Glosa in Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije. V sporočilu za javnost so zapisali, da za nastalo situacijo ni toliko odgovoren sindikat sam, saj je trden člen v boju za človekove in delavske pravice. Krivo je njegovo vodstvo, bolj specifično Medik sam, ki je z obarvanim naklepom, citiramo: »zoper svojega kolega, sodelavca, pravnega strokovnjaka in prepričanega sindikalista Mateja Jemca, ki ga zaradi odličnega dela za delavke in delavce ceni, podpira in brani članstvo na gorenjskem in širšem območju Slovenije, preprosto naročil zunanji odvetniški pisarni, da se ga znebijo z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz t. i. 'poslovnega razloga'.« Konec citata.

Sindikati naj bi vsaj na papirju omogočili, da z združevanjem moči delavci kljubujejo netransparentnim in nepravičnim praksam svojih delodajalcev ter ostalih izkoriščevalcev. A vedno znova se izkaže, da je v Sloveniji sindikalni vrh, če ne ta, pa vsaj posamezni kadri, dovzeten za škodljivo pehanje za sebičnimi interesi. Za korenito spremembo bi bilo treba prekiniti vez med koruptivnimi sindikalisti in političnim vodstvom. Zato pa je vprašanje delovanja sindikatov že vedno političnega pomena.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness