Napol pečeni štrukelj

Aktualno-politična novica
19. 7. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Sindikat Tuš s peticijo nad katastrofalne delavne razmere trgovk in trgovcev
 / 30. 6. 2022
Vlada je sindikatom javnega sektorja v novem krogu pogajanj predlagala dvig vrednosti plačnih razredov v višini štirih odstotkov. To je po podatkih Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj polovica napovedane osemodstotne inflacije za letošnje leto. Sindikati so zahtevali dvig v višini 12 odstotkov. Kljub temu da sindikati in vlada še niso sklenili dogovora, trenutni predlog vlade po mnenju sindikatov pomeni korak v pravo smer. Na zadnjih pogajanjih, ki so potekala v začetku julija, je namreč vlada namesto uskladitve plačnih razredov za javne uslužbence do 24. plačnega razreda ponudila enkratne draginjske dodatke.

Vladna stran je v začetku julija sicer na ravni retorike zatrjevala, da od svojega predloga ne bo odstopila. Da tudi tokrat od predloga vlada ne namerava odstopiti, je zatrdila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Naslednja seja pogajalske skupine bo potekala šele konec avgusta, do takrat pogajanja pod drobnogled jemljemo v OFFsajdu. Nove predloge vlade povzame predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. 

Izjava 

Predlog vlade bo v primeru, da ga sindikati sprejmejo, v veljavo stopil ob izplačilu plač za mesec september. Šele ob koncu leta, ko bo znana dejanska stopnja inflacije, bi se vlada vrnila k uskladitvi plač. Šestdeset odstotkov inflacije naj bi takrat nadomestila z uskladitvijo vrednosti plačnih razredov, preostalih štirideset odstotkov pa z odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Predlagani ukrep natančneje pojasni Štrukelj.

Izjava

Ker bi vlada plače popolnoma uskladila šele na koncu leta namesto septembra, bi torej v zadnjih štirih mesecih leta privarčevala razliko do zahtevane uskladitve. Sindikati zato zahtevajo uskladitev že s septembrom.

Izjava

Kako so se v sindikatih opredelili do novega predloga vladne strani, pojasnjuje tudi Frančišek Verk, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Izjava

Katera plačna nesorazmerja mora po mnenju sindikatov vlada sploh odpraviti? 

Izjava

Štrukelj izpostavlja zlasti problem kompresije, do katere prihaja v spodnjem delu lestvice plačnih razredov.

Izjava

V primeru, da vlada s sindikati ne bo pripravljena sklepati kompromisov na področju plačnega sistema, sindikati ne izključujejo stavke. Te so se sicer zaposleni v šolstvu poslužili že marca, z njo pa so želeli opozoriti na plačne neenakosti v javnem šolstvu. Po izglasovanju stavke so nato stavkali le en dan in stavko prekinili.

Izjava

Sindikati čakajo še na pisni predlog vlade, o katerem bodo sprva razpravljali sami v drugi polovici avgusta. Pogajanja z vlado se bodo nadaljevala konec avgusta, ko bodo sindikati dosegli konsenz o sprejetju oziroma delnem sprejetju predlogov. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.