Nedemokratična republika Kongo

Oddaja
26. 9. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V Demokratični republiki Kongo je trenutna politična situacija vse prej kot demokratična. Prejšnji teden so v prestolnici Kinšasa izbruhnili protesti proti predsedniku Josephu Kabili, saj volilna komisija do predvidenega roka ni razpisala predsedniških volitev. Kabila državo vodi od leta 2001, ko je nasledil v atentatu ubitega očeta. Na proteste, sklicane s strani vladne opozicije, je vlada odgovorila s policijo, ki je protestnike skušala razgnati s streljanjem in aretacijami. Zažgani so bili tudi štabi treh opozicijskih strank, število smrtnih žrtev pa se giblje med 50 in 100. Več o dogajanju nam razloži Maurice Carney iz organizacije Friends of the Congo:

Izjava

Kabilova vlada in volilna komisija trdita, da izvedba volitev pred zaključkom trenutnega predsednikovega mandata ni mogoča zaradi bojevanja z uporniki na vzhodu države in tehničnih težav. Razloži Stephanie Wolters iz Inštituta za varnostne študije v Južnoafriški republiki:

Izjava

Opozicija predsedniku Kabili poleg zahteve po predsednikovem odstopu nima jasnega programa, vprašljiva pa je tudi konsistentnost političnih prepričanj opozicijskih voditeljev. Eden izmed dveh najvidnejših Kabilovih nasprotnikov, Étienne Tshisekedi, ki je kot opozicijski kandidat nastopil že na volitvah leta 2011, je nekdaj zasedal različna visoka mesta v vladi s strani Združenih držav Amerike podprtega diktatorja Mobutuja Sese Sekoja. Drugi opozicijski prvak, to je Moïse Katumbi, ki je eden najbogatejših kongovskih državljanov, pa je v preteklosti podpiral trenutnega predsednika. Več o tem Carney:

Izjava

Kabilova administracija je v tem mesecu sicer sprejela načrt za oblikovanje tranzicijske vlade, ki bi Kongu vladala v obdobju med iztekom predsednikovega mandata v decembru in volitvami, v tej vladi pa bi Kabila še vedno zasedal predsedniško mesto. To mu omogoča odločitev kongovskega ustavnega sodišča iz začetka letošnjega leta, ki je ob sprejetju poskrbela za val protestov. Oblikovanje prehodne vlade, ki bi vključevala tudi opozicijo, sicer podpirajo tudi večji mednarodni igralci. Wolters:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness