(Ne)enovitost Kobilarne Lipica

Oddaja
13. 12. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za gospodarstvo se je odzvalo na očitke civilne družbe glede Zakona o kobilarni Lipica. Vlada Republike Slovenije je novembra potrdila predlog novega zakona o Kobilarni Lipica. Zakonski predlog spreminja formalno organizacijo Kobilarne Lipica, ki se bo iz javnega zavoda preoblikovala v Holding Kobilarna Lipica, ta pa bo v 100-odstotni državni lasti. Holding bo ločen na dve odvisni družbi z omejeno odgovornostjo, Kobilarno Lipica in Turizem Lipica. Država bo denar namenila tudi za obnovo turistične infrastrukture v Lipici. V predlogu zakona je zapisano, da bo območje Kobilarne Lipica razglašeno za spomenik državnega pomena, tradicionalna reja in vzreja lipicancev pa bo razglašena za nesnovno dediščino državnega pomena.

Predlogu zakona pa nasprotujejo predstavniki lokalne skupnosti, ki so se združili v Civilno iniciativo za Lipico. Kritični so do predloga reorganizacije v dve neodvisni družbi, saj se takšna organizacija v Lipici v preteklosti ni izkazala za uspešno. Za boljši način organizacije smatrajo združitev kobilarne in turizma v eno družbo z omejeno odgovornostjo. Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo očitajo tudi, da so jih izključili iz pogovorov pri pripravi predloga zakona. Lokalna skupnost bo tako ostala tudi brez svojega predstavnika v organih holdinga. V Civilni iniciativi za Lipico se ne strinjajo tudi z najemanjem tujih trenerjev, saj menijo, da takšna praksa predstavlja nevarnost za dolgoletno tradicijo klasične lipiške šole jahanja.

Stanislav Renčelj, predsednik Civilne iniciative za Lipico, uvodoma povzame, zakaj vidi enovitost Lipice za najboljši način organizacije.

Izjava

Civilna iniciativa je bila zadovoljna s predlogom zakona, kakršen je bil predlagan maja letos. Ta je predvideval organizacijo Lipice v enovito družbo. Zadnji predlog ministrstva pa predvideva ustanovitev holdinga.

Izjava

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlagar pojasni, zakaj Kobilarna Lipica lahko uspešno posluje le kot holding.

Izjava

Štravs Podlagar pojasni razloge za spremembo predloga zakona od enovite družbe k holdingu.

Izjava

Ob tem je predstavila tudi mehanizme proti možni privatizaciji Lipice.

Izjava

Renčelj izpostavi, da nov zakon ne vključuje povezovanja Lipice s kraškim okoljem.

Izjava

Prav tako ostaja odprto vprašanje strokovnega kadra v Kobilarni. V Kobilarni bi radi ohranili sedanjo kadrovsko politiko in tradicijo dresure, ki je tudi vezana na usposabljanje v tujini.

Izjava

V civilni iniciativi so sicer zadovoljni z uvrstitvijo zakonodaje o Lipici pod ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Izjava

Manj zadovoljni pa so v civilni iniciativi z dialogom z ministrstvom. Zakonski predlog iz maja je bil po besedah Renčlja usklajen z lokalno skupnostjo. Trenutni predlog pa je nastal brez dialoga. Kot posebej problematično Renčelj izpostavi, da je iz predloga izginila prisotnost predstavnika lokalne skupnosti v upravnih strukturah holdinga.

Izjava

V organu holdinga, v katerem ne bo članov lokalne skupnosti, je prioriteta strokovni del, pojasni Štravs Podlogar.

Izjava

Navkljub slabemu poslovanju turističnega dela dejavnosti v preteklosti sredstev za konjerejo nikoli ni primanjkovalo, pojasni Renčelj.

Izjava

Renčelj je ob povedanem tudi zagovornik prenove hotela Maestoso. Opozori tudi na turistično ponudbo, ki ni v skladu s sodobnimi trendi.

Izjava

Offsajd sta pripravila vajenec Danijel in Vitežnik.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness