Negotova prihodnost novomeške klubske scene II.

Oddaja
23. 8. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

V zadnjih dveh letih smo vprašanju novomeške alternativne in klubske scene namenili že kar nekaj oddaj. In to z razlogom. Novo mesto se v zadnjih desetletjih lahko pohvali z obsežnim seznamom glasbenih izvajalcev in glasbe željno publiko, za katero kaže, da je pravkar izgubila osrednje koncertno prizorišče. Najverjetneje bo v naslednjem tednu svoja vrata zaprl klub Lokalpatriot, medtem ko smo v zadnjih dveh letih spremljali počasen, negotov in slabo organiziran občinski prevzem Sokolskega doma. Ta je svoj ‘grande finale’ dosegel pred dobrim mesecem z deložacijo dotedanjih uporabnikov.

Klub Lokalpatriot je bil ustanovljen v okviru Zavoda Lokalpatriot, ki je bil s strani Društva novomeških študentov ustanovljen v koncu prejšnjega tisočletja, leta 2008 pa je sledila selitev kluba v nove prostore na Glavnem trgu. Selitev kluba v sicer izrazito večje prostore je vseeno negativno vplivala na njegovo obratovanje. Ob menjavi prostorov so iz nejasnih vzrokov sledile finančne težave, občutno pa je začel upadati tudi obisk. Brez dvoma je klub v zadnjih desetih letih konstantno ponujal pester nabor žanrsko širokih vsebin in je kot tak vseskozi predstavljal osrednji prostor klubske kulture v Novem mestu.

Zgradbo, v kateri je med oktobrom in junijem zadnjih deset let deloval Lokalpatriot, je v lanskem letu kupil upokojeni košarkar Matjaž Smodiš, ki je nedavno začel s prenovo prostorov. Klubska dejavnost se je tako z začetkom poletja preselila v atrij iste zgradbe, kjer naj bi se sodeč po najemni pogodbi in ustnem dogovoru o uporabi sanitarij, ki so vezane na prostore v lasti Matjaža Smodiša, nemoteno izvajala do meseca oktobra. V tem tednu pa je s strani novega lastnika sledila napoved predčasne prenove prostorov, kjer so trenutno situirane sanitarije kluba.

Trenutne prostorske razmere kluba nam opiše direktor Borut Pelko:

Izjava

Osrednje vprašanje ob zaprtju kluba predstavlja možnost nadomestne oziroma nove lokacije, kjer bi ta lahko nadaljeval s svojimi aktivnostmi. Tako predsednik Društva novomeških študentov Jan Kruljac kot Pelko napovesta, da naj bi klub v sodelovanju z Zavodom Novo mesto dobil začasno nadomestno lokacijo že v novembru.

Izjava

Medtem ko Pelko glede nove lokacije ostaja redkobeseden, smo po neuradnih informacijah izvedeli, da bo začasna nadomestna lokacija kluba v prostorih Hiše športa, s katerim upravlja Zavod Novo mesto. Izpostavljen prostor zagotovo ne predstavlja najboljše alternative. Ob nekoliko odročni lokaciji bi bila lahko problematična tudi majhna prostorska kapaciteta prostora, saj v njem najverjetneje ne bi mogli sprejeti niti sto ljudi, kot napoveduje Pelko.

V teku pa naj bi bili tudi dogovori glede zagotovitve stalnega prostora kluba. Trenutne uradne informacije s strani mestne občine nakazujejo zgolj zanimanje za zagotovitev stalnih prostorov, medtem ko smo po neuradnih virih izvedeli, da se ta zanima za nakup prostorov na Novem trgu. Vsekakor ostaja vprašanje, kakšne so finančne zmožnosti Zavoda Lokalpatriot z vidika selitve in ustrezne ureditve potencialnega novega stalnega prostora, tudi če si nov stalni prostor uspe zagotoviti. Na vprašanje, kako bi se Lokalpatriot lahko soočil s tovrstnimi finančnimi izzivi, odgovarja Pelko:

Izjava

Da obstaja občinski interes za zagotovitev stalnih prostorov, v katerih bi klub nadaljeval svojo dejavnost, potrjuje tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki glede možnosti morebitne nove lokacije ostaja redkobeseden.

Izjava

Macedoni pravkar končuje svoj prvi županski mandat, vprašanje pa, kakšen je bil v tem času njegov doprinos k recimo temu mladinski kulturi v Novem mestu, se zdi na mestu. Kot izpostavlja Mirko Vorkapič, je zanimivo, da je prav oseba, ki je ustanovitelj Društva novomeških študentov in eden prvih pobudnikov zagona tovrstne kulture v Novem mestu, tisti, ki na tem področju v prvem mandatu ni pokazal resnih premikov.

Izjava

Delno klub financira tudi prvotni ustanovitelj Zavoda Lokalpatriot, Društvo novomeških študentov, ki ob zadnji menjavi zasedbe ni izkazoval tako visoke podpore za ustaljeno delovanje in program kluba. Trenutni predsednik društva Jan Kruljac pa nadaljnji obstoj in zagotovitev novih prostorov za Lokalpatriot podpira.

Izjava

Dejavnosti kluba in njegovo vlogo v Novem mestu ter širom dolenjske regije nam kratko predstavi Pelko. Pri tem pa moramo izpostaviti tudi dva ustaljena dolgoletna festivala, ki sta se prvotno razvila iz Zavoda Lokalpatriot in delujeta še danes - to sta Fotopub in Jazzinty.

Izjava

Deložacija Sokolca v Novem mestu
 / 10. 7. 2018
Klub Lokalpatriot bo navkljub verjetnemu zaprtju v naslednjem tednu, v prihodnjem mesecu postregel še s tremi dogodki. Med njimi lahko izpostavimo prihajajoči Klubski maraton Radia Študent ter poslovilni dogodek, na katerem se bo predstavil širok nabor novomeških bendov.

Za konec pa se za hip ustavimo še pri zgodbi novomeškega Sokolskega doma. V prvi polovici julija smo na Radiu Študent spremljali postopek deložacije Sokolca, danes pa povprašamo o razpletu dogodkov. Več nam pove Vorkapič:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.