Neodvisna Katalonija, mañana

Oddaja
2. 10. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

V današnjem Offsajdu svojo pozornost znova usmerjamo v Katalonijo, kjer so včeraj razglasili rezultate referenduma o neodvisnosti te španske pokrajine. Referenduma se je, če ne upoštevamo glasovnic s 400 volišč, ki jih je med potekom referenduma zaplenila španska policija, udeležilo nekaj več kot 40 odstotkov volilnih upravičencev. Pri tem je za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov udeležencev referenduma.
 

Potek referenduma je zaznamovala predvsem ostra intervencija španske policije, ki je v poskusu preprečitve izvedbe glasovanja in posledičnih protestov vodila do več kot 800 poškodovanih oseb. Včerajšnja nasilna intervencija španske policije pa je že dobila odgovor s strani Kataloncev. Danes se namreč pripravljajo protestni shodi proti včerajšnjemu nasilju s strani policije, jutri pa bo potekala splošna stavka, ki jo organizira 44 katalonskih organizacij. Več o trenutnem dogajanju v Barceloni pove Marta Rosique, govorka aktivistične skupine Univerza za republiko:

Izjava

Čeprav so medijski prispevki večinoma prikazovali posnetke nasilnega zatiranja referenduma iz Barcelone, Rosique opozarja, da je tovrstno zatiranje potekalo po celotni Kataloniji. Med drugim je španska policija grobo ovirala glasovanje tudi v manjših katalonskih mestih.

Izjava
 

Včerajšnje onemogočanje izvedbe referenduma s strani španske vlade je med drugim privedlo tudi do nekoliko nejasne vloge katalonske policije. Slednja je bila poleg španske policije in enot žandarmerije prav tako prisotna na območjih zbiranja glasov. Rosique delovanje katalonske policije ocenjuje sledeče:   

Izjava

Včerajšnji potek referenduma pa je poleg ostre intervencije španske policije zaznamovala tudi nizka udeležba tistih volivcev, ki ne podpirajo katalonske neodvisnosti. Le slabih osem odstotkov udeležencev je glasovalo proti, čeprav je v predhodnih javnomnenjskih raziskavah referendum dobil večinsko podporo tako s strani, ki si prizadeva za neodvisnost, kot s tiste, ki ji nasprotuje. O verjetnih razlogih za nizko udeležbo nasprotnikov neodvisnosti na referendumu dodaja Rosique:

Izjava

Včerajšnji poskus nasilnega onemogočanja referenduma pa nikakor ni edini s strani španske vlade. Poleg uvedbe preiskave 172 katalonskih županov, ki so obtoženi sodelovanja pri organizaciji referenduma, preiskav na ministrstvih katalonske vlade in razglasitve neustavnosti referenduma s strani španskega vrhovnega sodišča, je španska vlada uvedla tudi popolno cenzuro oglaševanja referenduma. Govorili smo s Tonijem Piquejem, novinarjem v katalonskem časopisu El Nacional. O obisku vojaške policije na njihovem časopisu in o zahtevah vlade Pique pove sledeče:

Izjava

Prepoved objavljanja novic, s katerimi bi posredno ali neposredno oglaševali referendum, pa ustvarja negotovost med številnimi španskimi in katalonskimi novinarji. Sankcije za kršenje pravil glede promocije referenduma ostajajo nejasne tako po vsebini kot po tem, kdaj bodo izdane. Kot pove Pique, naj bi te po nekaterih ocenah znašale 12 tisoč evrov za vsak dan od objave do izbrisa novice. Med drugim pa opozarja tudi na pristransko poročanje medijev iz Madrida:

Izjava

Podobno opazko dodaja tudi naš sodelavec Gal Krizmanič, ki se zadnje dni potika po ulicah Barcelone:

Izjava

Po več tednih čakanja pa je danes v javnost prispel tudi prvi komentar Evropske komisije na nedavne represivne ukrepe španske vlade. Ta je v svoji izjavi dvolično obsodila policijsko nasilje, medtem ko je takoj zatem v izjavi zapisala, “Zaupamo v vodstvo premiera Mariana Rajoya, da bo uspelo izpeljati ta težavni proces v polnem spoštovanju do španske ustave in človekovih pravic”.

Ne glede na uspešen izid referenduma, prihodnost neodvisne Katalonije ostaja nejasna. Voditelj katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je včeraj napovedal, da referendumu sledi razglasitev neodvisnosti, čeprav v javnosti še ni podal nobenih konkretnih informacij o podobi morebitne neodvisne Katalonije. Krizmanič, ki je prisostvoval včerajšnjemu javnemu ogledu govora premiera, javno mnenje privržencev neodvisnosti interpretira sledeče:

Izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness