Neodvisne Facebook raziskave

Oddaja
9. 1. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Domnevno sporna zaposlitev nekdanjega ministra za upravo Borisa Koprivnikarja v družbi BTC d.d.
 / 3. 10. 2018
Ali slišite hrup množic? Glasovi o škodljivosti prihajajoče pete generacije mobilnih omrežij so vse glasnejši. Slišati je, da bo bo imela za rastline, živali in ljudi pogubne posledice. Tako je danes v Ljubljani pred stavbo Agencije za komunikacijska omrežja, krajše AKOS, ravno tam, kjer so imeli operaterji posvet o uvajanju tehnologije 5G, potekal protest. Shoda se je udeležilo več kot sto ljudi. Organizatorji protesta so želeli miroljubni protest, zato so v opisu dogodka na Facebooku zapisali, da je, citiramo “udeležba dovoljena le tistim, ki razumejo naš cilj”. Kdorkoli se želi udeležiti protesta s kakšnim drugim namenom, je, pravi vabilo na Facebooku, nedobrodošel. 

Ob tem so tudi zapisali, kako naj se protestniki oblečejo. Citiramo: “naš izgled je naš izkaz. Če želimo, da nas mediji in gledalci ter opazovalci jemljejo kot resne in verodostojne protestnike, ki zastopamo neodvisne znanstvene ugotovitve glede učinkov EMS na zdravje, mora slednje izkazovati tudi naš izgled ter naša oblačila. Pokrivala so seveda dopustna, vljudno se prosi, da se ne nosi kapuc puloverjev, saj slednje, predvsem v črni barvi, asociira na nemiroljubne protestnike. Barve oblačil so poljubne, noben problem ni, če preko urejenih oblačil namestimo obešanke z napisi.” 

A organizatorji se niso ustavili tu. V nadaljevanju so dodali še navodilo, da je, “v času izvajanja protesta prepovedana uporaba mobilnih naprav za komuniciranje”. Nadalje so ponudili kar predlagane slogane, ki naj jih uporabijo zbrani, in sicer med drugim:

🔹 Za Slovenijo brez 5g
🔹 Tehnologija DA, na račun zdravja NE
🔹 Za načelo previdnosti
🔹 Upoštevajte načelo previdnosti
🔹 Ustavite 5g
🔹 Stop 5G
🔹 Smernice ne varujejo zdravja
🔹 5G je veliko tveganje za zdravje
🔹 24/7/365 neprostovoljna izpostavljenost sevanju
🔹 Ni znanstvenih študij, ki bi dokazovale varnost 5G
🔹 Zanemarjanje neodvisnih znanstvenih študij
🔹 1200+ študij kaže učinke
🔹 Pravica do zdravega življenjskega okolja
🔹 Država je dolžna skrbeti za zdravo življenjsko okolje.
🔹 Zahtevamo novo uredbo
🔹 Zahtevamo konec testiranj na ljudeh
🔹 Ni dokazov, da 5G ne škoduje
🔹 Gibanje za človeku prijazno tehnologijo
… in podobno.

Protestniki in organizatorji neumorno trdijo, da bo vzpostavitev mobilnega omrežja 5G zaradi do stokrat povečanega elektromagnetnega sevanja škodljiva za zdravje. Tolikšno sevanje naj bi med drugim pospešilo rast rakastih celic. Organizatorji so jih prosili, naj ne dajejo izjav medijem in naj jih prosijo, da se obrnejo kar na organizatorje.

Izjava

Kljub temu pa nam je uspelo dobiti nekaj izjav najpogumnejših med protestniki. 

Izjava

Prepričanja protestnikov temeljijo na tako imenovanih neodvisnih znanstvenih raziskavah, objavljenih med drugim tudi na Facebooku.

Izjava

Uspelo nam je dobiti tudi izjavo glavnih organizatorjev protesta. Gregor Kos iz stranke Za zdravo družbo pojasni namen, zaradi katerega so se protestniki zbrali, njihove temeljne zahteve ter nadaljnje korake.

Izjava

Kritike in zahteve za vzpostavitev omrežja 5G v Sloveniji nam je povedal tudi Karel Lipič iz Zveze ekoloških gibanj.

Izjava

O geopolitiki Ferskih otokov
 / 11. 12. 2019

Zanimivo je, da nobena od prejšnjih generacij ni dvignila toliko prahu v zvezi z okoljskimi pastmi. Strokovnjaki na tem področju, kot je na primer docent s Fakultete za elektrotehniko Boštjan Batagelj, pravijo, da nova tehnologija ne bo prinašala povečanih tveganj za zdravje. Sam meni, da je radijski del 5G zaenkrat preveč podoben 4G, da bi si zaslužil novo ime kategorije. S prihodom 5G se bodo zaenkrat spremenili zgolj frekvenčni pasovi. Dovoljene mejne vrednosti elektromagnetnega sevanja se ne spreminjajo in bodo ostale enake kot pri LTE tehnologiji

Zaradi zagotavljanja večjih zmogljivosti končnemu uporabniku se bo tehnologija 5G poleg trenutnih radijskih frekvenc zatekla k še neizkoriščenemu spektru višjih frekvenc, ti pa imajo v ozračju večje slabljenje in posledično manjši domet, zaradi česar je pokrivanje manjše. To pa je tudi razlog, da bomo ob tem potrebovali “zloglasno” gostejše omrežje baznih postaj

Z Bagateljem se strinja tudi Dušan Caf iz Sveta za elektronske komunikacije republike Slovenije, ki razloži novosti mobilnega omrežja 5G.

Izjava

Prizna sicer določeno stopnjo nevarnosti sevanja, a glavni vzrok protestov vidi predvsem v nezaupanju, ki ga določen del javnosti goji do nekonsistentnosti stroke v slovenskem prostoru.

Izjava

Stay woke.

OFFsajd sta pripravila AKG in vajenec Aljaž.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness