Neposredna demokracija župana Fištravca

Aktualno-politična novica
7. 12. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V četrtek je Mariborčane v poštnih nabiralnikih pričakal nepričakovan poziv. Mariborska občina je gospodinjstvom razposlala lično urejeno glasovnico, ki je občane pozivala h glasovalni udeležbi. Mariborčani so imeli te dni namreč na posvetovalnem glasovanju možnost podpreti enega od načinov izvedbe trajnostnega urbanega razvoja Maribora. Izvedba projekta poteka v okviru evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Občini Maribor je namreč dodeljenih 17,8 milijonov evrov evropskega denarja, ki ga lahko mesto v sklopu kohezijske politike porabi do leta 2020. Mariborčani so vse do danes lahko z udeležbo na mestni občini izbirali med dvema možnostma, ki sta ju ponujali ekipa župana Andreja Fištravca in pa mestna opozicija, oziroma natančneje, stranka SMC.

Seznam predlogov župana Fištravca na glasovnici je vseboval 15 projektov, ki naj bi jih občina izpeljala, opozicija pa se je na občinski pozivnici lahko pohvalila le s šestimi. Župan je namreč glasovnice razposlal povsem na lastno pest, upoštevanje odločitev mestnih prebivalcev pa tudi ni zavezujoče.

Več o podrobnostih obeh predlogov, med katerima so občani lahko izbirali, pojasnjuje Gregor Stamejčič iz Iniciative Mestni zbor:

izjava

Županovo razpošiljanje glasovnic po gospodinjstvih je v Mariboru poželo mnoge kritike, saj naj bi zelo očitno in nekorektno preferiralo svoj nabor projektov. Županu Fištavcu svojevoljne in politično neprimerne odločitve očita tudi filozof z Univerze v Mariboru Boris Vezjak:

izjava

Vezjak nadaljuje tudi z namigi, ki so na županove poteze nakazovali že v preteklosti, med njimi sumljivo nizko ceno, ki jo je občina porabila za glasovanje:

izjava

Finance pa niso vprašljive zgolj pri izvedbi glasovanja, temveč je problematična tudi razlika v količini sredstev, ki jo za projekte predvidevata predlog A in predlog B. Stamejčič:

Izjava

Kaj v resnici želi župan Fištravec doseči s tovrstno kvazidemokratičnostjo, ni zares jasno. Možne razloge za županove politične poteze pojasnjuje Vezjak, ki meni, da si župan s tovrstnimi ukrepi zgolj želi pridobiti nekaj prednosti pred svojimi nasprotniki:

Izjava

Eden izmed naborov projektov, zaradi katerih med obema stranema v mestnem svetu vlada nestrinjanje, je tudi umestitev mariborske mestne knjižnice. Da je prav lokacija bodoče knjižnice v srčiki spora med županom in opozicijsko SMC, pojasnjuje Urška Breznik iz nevladne organizacije Pekarna Magdalenske mreže:

Izjava

 

Vezjak nam je za konec razložil še notranjepolitično situacijo v mestnem svetu in vzroke za razklanost med Fištavcem in opozicijo, med katere lahko sedaj prišteva tudi svoje nekdanje zaveznike:

Izjava

 

Offsajd sta pripravila Mladen Zobec ter vajenec Grega.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness