Nestrpnost na Dunaju

Aktualno-politična novica
2. 2. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Bi se tudi vi malce zavrteli ob valčku? Žal ste tradicionalni dunajski ples akademikov zamudili. Zgodil se je v petek, na ulicah pa po poročanju medijev do protestiranja pripravil okrog 5000 antifašistov.

Več o dogodku in pripravah nanj smo slišali v Črni luknji v četrtek, 22. januarja. Če na kratko obnovimo, gre za dogodek, na katerem se zbere visoka, desno usmerjena smetana avstrijske družbe. Akademiki imajo jasne zveze s še bolj radikalnimi študentskimi bratovščinami - Burschenshafti. Da je mera polna, se ples odvija v Hofburgu - v predsedniški palači.

Ta tradicionalni dogodek pa ni edini take vrste. Desna krema avstrijske družbe 8. maja praznuje tudi dan padlih herojev, za razliko od preostale Evrope, ki obeležuje zmagovalce. Zato ne preseneča, da bo danes na Dunaju shod Pegide.

Kako so potekali protesti proti Wiener-Akademisches-Ballu, in kakšni so obeti na današnjem proti shodu proti Pegidi, nam je razjasnil aktivist Gregor. O vznikanju skrajne desnice povsod po Evropi, pa nam je več povedala Giorgina Siklossy iz protirasistične fundacije ENAR.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.