Netrajnostno olje

Oddaja
la mede
21. 5. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Francoski minister za ekološko in inkluzivno tranzicijo Nicolas Hulot je prejšnji teden biorafineriji La Mede izdal soglasje za začetek obratovanja. Rafinerija v bližini mesta Marseille tako lahko začne s proizvodnjo biogoriv, potem ko jo je lastnik Total leta 2015 zaprl zaradi poslovnega deficita. Iz naftne rafinerije jo je naftna multinacionalka preoblikovala v eno večjih rafinerij za biogoriva v Evropi.

Na prvi pogled se zdi, da gre tako za dejanje, ki je ekološko bolj vzdržno in zato tudi v skladu z zavzemanjem francoskega predsednika Emmanuela Macrona za izpolnitev ciljev pariškega podnebnega sporazuma. A rafinerija je problematična, saj bo večino biogoriva proizvajala iz uvoženega palmovega olja. Francoska vlada je namreč dosegla le to, da bo vsaj 25 odstotkov biogoriva proizvedenega iz recikliranih olj. Že ena od raziskav nizozemske organizacije Ecofys, katere sponzor je Evropska komisija, dokazuje, da proizvodnja in poraba biogoriv iz palmovega olja pušča trikrat večji ogljični odtis kot fosilna goriva.

Tropski deževni gozd, lokalna flora in fauna ter avtohtono prebivalstvo so vsi žrtve ustvarjene potrebe.
 / 26. 7. 2012

Evropski parlament se s Svetom Evropske unije trenutno pogaja glede reforme direktive o promociji uporabe energije iz obnovljivih virov. Poslanci so z veliko večino podprli amandma k direktivi, ki omejuje porabo palmovega olja. Od leta 2021 biogorivo iz palmovega olja, če bo direktiva sprejeta, ne bo všteto v odstotek obnovljive energije, ki ga morajo države članice zagotoviti pri transportu. Po prejšnji verziji direktive morajo države članice namreč vsaj sedem odstotkov energije v transportu zagotoviti z obnovljivimi viri energije. Katjuša Šavc iz Društva za sonaraven razvoj Focus pri tem opozarja že na samo definicijo tega, kaj je v evropski zakonodaji razumljeno kot obnovljivi vir.

Izjava

Problem nastane, ko se biogoriva proizvajajo tako, da se povečuje povpraševanje po poljščinah, kot je palmovo olje.

Izjava

Pri proizvodnji in regulaciji biogoriv tako ni upoštevan posreden ogljični izpust zaradi izsekavanja gozda.

Izjava

Pri evropski regulaciji je pomanjkljivo opredeljena tudi ločnica med biogorivi prve generacije, na primer iz palmovega olja, in tako imenovanimi naprednimi biogorivi.

Izjava

Glede palmovega olja obstajajo ločnice med njegovimi kvalitetami. Več Živa Kavka Gobbo iz društva Focus.

Izjava

Poraba palmovega olja je v Evropski uniji v porastu, pravi Kavka Gobbo.

Izjava

Regulacija palmovega olja na evropski ravni ostaja pomanjkljiva.

Izjava

Kavka Gobbo poudarja, da Evropska komisija zavezujočim mehanizmom ni naklonjena.

Izjava

Korporacije zaradi večjega povpraševanja po palmovem olju izkoriščajo vse več obdelovalne površine
 / 12. 11. 2014

Okoli 85 odstotkov vsega palmovega olja na svetu je proizvedenega v Indoneziji in Maleziji. Načrte evropskih poslancev za omejevanje porabe palmovega olja je malezijski minister za plantaže tako nedavno označil za “poljščinski apartheid”. Z opisom posledic, ki jih ima širitev plantaž palmovega olja v jugovzhodni Aziji, Offsajd zaključuje Henk Hobling iz organizacije Grain, s katerim smo o palmovem olju govorili konec leta 2014.

Izjava

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od oktobra 2017 do junija 2018 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. Obiščete lahko uradno spletno stran projekta.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness