Nezadovoljstvo gasilcev izbruhnilo v požar

Aktualno-politična novica
PGD Litija
11. 9. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Gasilska enota Ajdovščina
Sistemizacija delovnih mest v Gasilsko reševalnem centru Ajdovščina jezi gasilce.
 / 26. 9. 2018
 Predstavniki Prostovoljnega gasilskega društva Litija so sklicali novinarsko konferenco, na kateri so napovedali zamrznitev pogodbe o opravljanju javne gasilske službe. Od jutri dalje tako ne bodo gasili in reševali v primeru požarov, reševali v primeru naravnih in drugih nesreč ter izvajali prevozov pitne vode. Še vedno pa bodo izvajali naloge v dogovoru z Ministrstvom za obrambo, torej ob nesrečah z nevarnimi snovmi, pri prometnih nesrečah ter nesrečah na vodah. Kot razlog za odločitev navajajo neaktivno reševanje problematike gasilske enote s strani Občine Litija. Občina je sicer včeraj poravnala večino finančnih obveznosti. A te so predstavljale le enega izmed razlogov za nezadovoljstvo gasilskega društva, ki zato vztraja pri zamrznitvi delovanja. Drugi razlogi vključujejo premalo zaposlenih gasilcev, neustreznost opreme in vozil ter prostorsko stisko. 

Trenutno ima društvo enega zaposlenega, drugi pa delujejo prostovoljno. Kadar so potrebne intervencije v delovnem času, se jih prostovoljci udeležijo, upad dohodkov zaradi odsotnosti na delovnem mestu pa naj bi krila občina. Problematiko predstavi Blaž Kokovica, poveljnik PGD Litija.

Izjava

Vozil naj bi društvo imelo premalo, prav tako naj bi bila zastarela. Zaradi premajhnega gasilskega doma se društvo sooča s prostorsko stisko. To med drugim pomeni, da gasilci ne morejo vseh vozil parkirati znotraj doma. 

Izjava

Kokovica pove, da ima PGD Litija večje finančne potrebe kot ostala gasilska društva v Gasilski zvezi Litija, saj gre za gasilsko društvo četrte kategorije. 

Izjava

Kaj pomenijo omenjene kategorije in na podlagi česa se jih določa, razloži Kokovica.

Izjava

Na očitke PGD Litija se je odzval tudi župan Občine Litija Franci Rokavec. Pove, da je občina svoje obveznosti do gasilskih društev poravnala v vsakem tekočem letu do sedaj ter je sredstva za gasilstvo v občinskih proračunih vsako leto zviševala. 

Izjava

Rokavec komentira tudi druge zahteve gasilskega društva. Kljub težavam z likvidnostjo občina načrtuje rešitev prostorske stiske, zavrača pa zahtevo po zaposlitvi večjega števila gasilcev.

Izjava

Rokavec zavrača tudi očitke gasilskega društva, da občina zamuja z izplačili nadomestil delodajalcem za izpad dohodka v primerih, ko se intervencije odvijajo v delovnem času. Ta očitek označi za zavajajoč in neresničen. Rokavec še poudari, da so se sicer sredstva za gasilske intervencije v letošnjem proračunu zmanjšala, a so se sredstva občine za gasilske dejavnosti v celoti povečala.

Izjava

Kako to, da namesto profesionalnih politikov državo rešujejo predvsem prostovoljni gasilci?
 / 5. 2. 2014
Druga gasilska društva v Gasilski zvezi Litija se zahtevam PGD Litija sicer niso pridružila. O finančnem stanju v društvu smo povprašali PGD Hotič, ki je tudi član zveze in je zanj pristojna občina Litija. Podpredsednik društva Slavko Jalovec je sicer osebno nezadovoljen s financiranjem gasilstva s strani države in občine, a pove, da PGD Hotič težav nima. Gasilski dom je celo dovolj prostoren, da lahko gosti enoto Taček litijskega vrtca.

Izjava

Jalovca smo vprašali, ali podpira napovedano zamrznitev aktivnosti PGD Litija. Sledeče stališče je njegovo osebno in ne stališče društva.

Izjava

Medtem PGD Litija poziva Gasilsko zvezo Litija, naj uredi prerazdelitev odgovornosti s PGD Litija na sosedska gasilska društva s prilagoditvijo alarmnega načrta. Tako bi delo PGD Litija prevzela druga društva, zaradi tega pa bi se nekoliko podaljšal čas intervencije. Jalovec še izpostavi, da druga društva niso usposobljena in nimajo ustrezne opreme za področje delovanja PGD Litija. Iz Gasilske zveze so nam medtem sporočili, da o čem takem ne vedo ničesar in alarmnega načrta za zdaj ne nameravajo spreminjati. Na vprašanje, kdo bo interveniral ob morebitnem požaru, je predsednik zveze kljub temu zagotovil, da varnost prebivalcev ne bo ogrožena. 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness