Neznosna nedoločnost poslovnih razlogov

Oddaja
4. 4. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, krajše VIR, je na današnji tiskovni konferenci predstavil po svojem mnenju nevzdržne pogoje dela čistilcev v Šolskem centru Velenje, ki delo opravljajo za podizvajalska podjetja. Slednja delujejo v skupini Aktiva: do nedavnega je čiščenje zagotavljalo podjetje Aktiva čiščenje, od začetka tega tedna naprej pa invalidsko podjetje Aktiva TS. Sindikat opozarja na preveliko obremenitev čistilcev, slabe plače in pogoje dela v podjetju ter dejstvo, da je med prehodom iz enega na drugo podjetje zaposlitev izgubila ena izmed sindikalno najbolj dejavnih delavk, kar razumejo kot nadaljevanje trenda naraščajočih pritiskov na delavsko organiziranje.

Sindikati najprej opozarjajo, da so delavci Aktive v Šolskem centru Velenje preobremenjeni. Normativi za čiščenje v osnovnih šolah namreč predvidevajo, da en čistilec skrbi za 900 kvadratnih metrov površin. Pojasni sekretarka glavnega odbora Sindikata VIR, Ana Jakopič.

Izjava

Aktiva trdi, da v šolskem centru dnevno deluje od 15 do 23 ljudi. Šolski center Velenje pa, da podatkov o številu čistilcev nima. V sindikatu so s pomočjo delavcev sami beležili podatke o številu dnevno aktivnih čistilcev in ugotovili, da jih je približno dvakrat manj, kot predvidevajo normativi.

Izjava

Direktor Šolskega centra Janko Pogorelčnik pove, da površina centra meri več kot 24 tisoč kvadratnih metrov. S številom čistilcev sicer ni seznanjen, vendar trdi, da če bi bilo premajhno, bi se to moralo poznati na kvaliteti opravljenega dela.

Izjava

Iz Aktive so nam sporočili, da naročnik v pogodbi ni opredelil števila dnevno prisotnih delavcev ter da so vsi njihovi normativi “usklajeni s pravili stroke, kar pomeni, da jih povprečni delavec lahko doseže”.

Pogoji za delo v Aktivi po besedah čistilke Rajke Tomič tudi sicer niso zgledni. Čistilci prejemajo minimalno plačo, po njenih besedah pa se soočajo tudi z aroganco in grožnjami nadrejenih.

Izjava

Od ponedeljka dalje čiščenja v Šolskem centru Velenje ne opravlja več podjetje Aktiva čiščenje, temveč invalidsko podjetje Aktiva TS, ki deluje v sklopu iste skupine. Šolski center je namreč v razpis za izvajanje storitev čiščenja vključil pogoj, da mora biti izvajalec invalidsko podjetje. Ker se je na razpis prijavila samo Aktiva TS, v sindikatu izražajo dvom v poštenost postopka.

Izjava

Direktor centra Janko Pogorelčnik odgovarja, da je bil razpis objavljen v uradnem listu Evropske unije in da tudi v Sloveniji deluje več tovrstnih invalidskih podjetij. Razlog …

Izjava

Čistilci sicer ne bodo zaposleni v šolskem centru, Pogorelčnik pa kljub temu zatrjuje, da bodo všteti v zakonsko določeno kvoto zaposlitev invalidov.

Izjava

Med prenosom poslov z enega na drugo podjetje so čistilci, ki so bili do tedaj zaposleni v Aktiva čiščenje, dobili odpoved in ponudbo nove zaposlitve v Aktiva TS. Med tem prehodom pa sta izpadli dve osebi. Ena izmed teh, ki ni dobila nove ponudbe za zaposlitev, je Rajka Tomič, ki je bila ena od sindikalno bolj aktivnih v podjetju, članica sindikata pa je bila tudi druga odpuščena delavka. Pojasni Ana Jakopič.

Izjava

V Aktivi zavračajo navedbe, da bi bili delavki odpuščeni zaradi vključenosti v katerikoli sindikat in trdijo, da so razlogi za odpovedi poslovni. Ana Jakopič izpostavlja, da Aktiva čiščenje istočasno na novo zaposluje in zato odpoved iz poslovnih razlogov ne more biti upravičena. V sindikatu napovedujejo tožbo.

Izjava

Po trditvah sindikata naj bi Inšpektorat za delo v podjetju Aktiva čiščenje lani opravil inšpekcijo in pri tem ugotovil več kršitev, med drugim delo na črno. Zaenkrat naj bi bila pravnomočna ena odločba inšpektorata, za prepoved prijavljanja podjetja na javne razpise pa morata biti pravnomočni dve tovrstni odločbi.

Izjava

Inšpektorata za delo do zaključka redakcije nismo uspeli priklicati za dodatna pojasnila.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness