Nič novega v deželi Izraelski?

Aktualno-politična novica
18. 3. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Na izraelskih volitvah je zmago zopet žel dosedanji predsednik vlade, Benjamin Netanjahu. Z devetindvajsetimi sedeži bo v zasedanju Kneseta imel tako največ možnosti za izgradnjo koalicije, za katero je potrebnih 61 izmed 120-ih sedežev. Netanjahuvovi stranki Likud je sledila Zionistična unija s 24-imi sedeži, njej pa nova stranka arabska Združena lista, ki je dosegla 14 sedežev. Spomnimo, da so bile povod za predčasne volitve nestrinjanja znotraj Netanjahuvove koalicije o proračunu in predlogu pravne opredelitve Izraela kot dežele Judov. Spor je tedaj rezultiral v odpustitvi finančnega ministra Jairja Lapida, sicer vodjo stranke Ješ Atid, in pravosodne ministrice Cipi Livni, katere stranka se je na tokratnih volitvah pridružila levo-sredinski Zionistični uniji.

Več o poteku izraelskih volitev in njenih posledicah smo se pogovarjali s Seth Frantzmanom, novinarjem Jerusalem posta ter palestinskim novinarjem Samaro Abed.

Offsajd sta pripravila Tit in vajenka Maruša.

Kampanjski oglas Netanjahove stranke Likud

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Antiarabski, antipalestinski rasizem v Izraelu, ter taisti v odnosu Izraela do palestinskih ter libanonskih sosedov je "strukturne" ( s tem ne mislimo obujati proslulega strukturalizma, kje pa..!) in kajpada jezikovne narave, katere nujen sestavni del je partitokracija, spletena z izraelskim vojaškoindustrijskim kompleksom, v trdni navezavi na sorodne "strukture" v EU in ZDA. Če je tako, in žal je, se tega ne more in tudi ne bo moglo odpraviti z zmago katerekoli stranke (v tem smislu velja enak tudi za SLovenija spoštovana združenalevica), zlasti pa ne tiste, v kateri se poskuša Livnijeva prodati kot nekakšna "levocentristka". Veste, kaj je v tej strukturi dejansko levo za Izraelski režim vseh barv? Predvsem to, da se ubijanje in maltretiranje Palestincev ne dogaja v tisočih in desettisočih, pač pa v stotinah in tisočih. Je pa res, da se da kaj premakniti tudi brez tako opevanega vpliva ZDA. To je v rokah tistih državljank in državljanov Izraela, ki imajo dovolj tega, da živijo v deželi (in ne v državi), v kateri so, kako ironično in rasistično obenem, prav Arabci tarča ukrepov nadvse sorodnih tistim izpred netakodavne preteklosti, zaradi katere ima jebena "evropa" upravičeno še vedno tako slabo vest. Jih je pa žal še vedno premalopremalo. Hja, natanko tako, kot je v Sloveniji bilo v zadnjih 30 letih vedno premalo tistih, ki bi imeli dovolj tega, da jih nekdo poriva pod tnalo, kot živino. Zato pa razen mukanja (s strani veleintelektualcev in veleintelektualk) česa boljšega niti ni mogoče slišati bilo, do sedaj.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness