Nižji davek utopljen v luži krvi

Aktualno-politična novica
5. 5. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Na včerajšnji seji Odbora za finance in monetarno politiko so prisotne poslanke in poslanci zavrnili predlog novele Zakona o DDV-ju, ki bi znižal obdavčitev menstrualnih higienskih izdelkov, kot so vložki, tamponi, ter menstrualne skodelice, s trenutnih 22 odstotkov na 5,5. Prav tako so zavrnili predlog sklepa, ki bi vladi naložil, da zadevo spremeni prek podzakonskih aktov.

Predlog novele je pripravila poslanska skupina Združene levice, utemeljili pa so ga predvsem na podlagi simbolnosti geste za enakopravnost spolov ter nižanja stroškov polovici prebivalstva, ki te izdelke nujno uporablja. Več, Matej M. Vatovec:

Izjava

Tematika znižanja ali celo poskusov ukinitve DDV-ja je sploh v zadnjem letu prisotna v več državah EU, najbolj udarno v Franciji ter v Združenem kraljestvu. Na otoku naj bi do poletja celo popolnoma ukinili DDV na menstrualne higienske izdelke, po tem ko so se letos spremenila evropska pravila glede minimalnega davka - ta je bil še nedavno postavljen na petih odstotkih. Tako je trenutno še vedno Irska edina članica EU, ki ima uveljavljen nič odstotni davek na omenjene izdelke, saj ga je uvedla pred sprejetjem evropske direktive o minimalni obdavčitvi.

Vse možnosti so sedaj odprte, ne le da bi lahko v Sloveniji znižali DDV na 9,5%, EU nas ne omejuje niti pred tem, da ga popolnoma ukinemo. Kje se je torej zataknilo, kakšne razloge za zavrnitev so predstavili udeleženci in udeleženke seje? Najbolj jasna je bila državna sekretarka Ministrstva za finance, Mateja Vraničar Erman, ki je predstavila mnenje vlade, ki se z novelo ne strinja. Ne verjamejo na primer, da bi znižanje davka pomenilo nujno tudi znižanje cen izdelkov:

Izjava

S tem pomislekom so se soočili tudi aktivisti in aktivistke v drugih državah, ki pa so se odločili vzeti stvari v svoje roke in nadzorovati cene ter izvajati pritisk nad ponudniki. Kakšen je bil naslednji korak francoskih aktivistk po tem, ko so lani dosegle znižanje davka, nam je povedala Natalia Kozdra iz kolektiva Georgette Sand:

Izjava

Potencialni problem nespremenjenih maloprodajnih cen so predvideli tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so spisali poziv prodajalcem omenjenih izdelkov, naj v primeru sprejetja novele v spremembi cene upoštevajo celotno znižanje davka. Tiste, ki se tega ne bi držali, bi dali na črno listo in javno objavili. Več o tem pojasni predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, Breda Kutin:

Izjava

Ostro so proti predlagani noveli nastopili tudi v Komisiji Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance. Ti namreč ne verjamejo v parcialne rešitve in kot tako vidijo novelo. Istočasno pa bi želeli, da se znižana davčna stopnja uporablja za manjše število izdelkov, na primer da bi se s seznama izločila pasja hrana. Več, Alojz Kovšca:

Izjava

Med razpravo se je odprlo tudi vprašanje, zakaj se poskuša nižjo obdavčitev menstrualnih higienskih izdelkov uvesti prek novele zakona, saj v prilogi zakona, ki našteva različne izdelke, za katere velja nižja obdavčitev, že obstaja kategorija izdelkov za higiensko zaščito. V to kategorijo spadajo naprimer gaze, različni zdravniški sterilni materiali, plenice za enkratno uporabo, in podobno. Poslanec SDS Andrej Šircelj je tako predlagal, da se sprejme sklep, ki vlado zaveže k sprejetju podzakonskega akta, ki bi v prilogi zakona pod kategorijo higienske zaščite vključil tudi tampone, vložke in menstrualne skodelice.

Na koncu ni prišlo do potrditve ne novele zakona, niti sklepa, ki bi vlado zavezal k spremembi priloge zakona. Ta druga točka je sicer padla z majhno razliko devetih glasov proti desetim. Obdavčitev menstrualnih higienskih izdelkov tako ostaja na 22 odstotkih, najverjetneje zato, ker se predloga ni spomnila katera izmed koalicijskih strank, temveč opozicija. Da imajo te strankarske igre realne učinke, se poslanci in poslanke morda ne zavedajo, je pa to jasno prebivalcem in, v tem primeru, predvsem prebivalkam. A element množičnega pritiska je v tem primeru umanjkal - še najbolj se je pokazal v odzivu na peticijo Zveze potrošnikov Slovenije, ki je v enem dnevu zbrala več tisoč glasov. Več, Breda Kutin:

Izjava

Množični pritisk je med drugim obrodil sadove v Franciji, kjer so se lanskega boja lotili z različnimi taktikami, peticija pa je bila le prvi korak. Za zaključek, Natalia Kozdra:

Izjava

Iz povedanega lahko sklepamo, da je včerajšnja seja odbora le začetek daljše kampanje za spremembo seksistične zakonodaje. Kljub trenutnemu neuspehu se tako zbiranje podpisov kot druge akcije nadaljujejo, morda je poleg peticij že čas tudi za organizacijo, informiranje, protest in pesmi.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness