Nigerijski politični ljubezenski trikotnik

Aktualno-politična novica
27. 2. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

V Nigeriji preštevajo glasove po splošnih volitvah, ki so potekale čez vikend. Kot kažejo delni rezultati, gre za najtesnejše volitve, odkar je vojska leta 1999 predala oblast izvoljeni civilni vladi. V nigerijskem de facto dvostrankarskem sistemu od tedaj dominirata Ljudska demokratska stranka in Vsenapredni kongres, iz katerega prihaja tudi poslavljajoči se predsednik Muhammadu Buhari. Kot kažejo delni rezultati, pa ima možnosti za zmago letos tudi kandidat do sedaj parlamentarno obrobne laburistične stranke Peter Obi, ki mu zmago napovedujejo tudi javnomnenjske raziskave. 

Končni uradni rezultati ne bodo znani vsaj do sredine tedna. Po najnovejših podatkih vodi Ahmed Bola Tinubu, kandidat vladajoče stranke, s približno 45 odstotki prejetih glasov in petimi zveznimi državami od 36. Peter Obi za zdaj sedi na tretjem mestu s približno 18 odstotki in dvema zveznima državama, vključno z zmago v Lagosu, največjem nigerijskem mestu. Okoli tretjino glasov in zmago v petih zveznih državah ima po delnih rezultatih Atiku Abubakar, kandidat Ljudske demokratske stranke. Komentira novinar BBC Nigeria, Haruna Tangaza.

Tengaza

Nigerija je najbolj naseljena država in največje gospodarstvo po bruto domačem proizvodu na afriški celini. Kljub temu da ima Nigerija za Libijo druge največje zaloge surove nafte v Afriki, je veliko število naftnih nahajališč na ozemlju, na katerem se nigerijska vojska spopada s separatističnimi skupinami. Poleg nasedlih naložb na področju naftne industrije tudi visoka stopnja politične korupcije pripomore k temu, da 40 odstotkov Nigerijcev živi pod pragom revščine. V Nigeriji je devetdeset milijonov volilnih upravičencev. Mladi med 18. in 34. letom starosti sestavljajo več kot tretjino vseh volilnih upravičencev. Do sedaj je svojo volilno pravico v zveznih državah, v katerih so glasovi že prešteti, unovčilo dobrih trideset odstotkov volivcev. Pomen povečane participacije mladih volivcev dodatno opredeli Oche Edeh Precious iz mladinske nevladne organizacije YES project, ki je na volitvah imela opazovalce. 

Precious

Mladi Nigerijci se pogosto soočajo s policijskim nasiljem. Od leta 2020 v Nigeriji potekajo množični protesti za razpustitev specialne policijske enote za preprečevanje tatvin, krajše SARS. Proteste je vodila decentralizirana protestniška skupina EndSARS, ki se je na letošnjih volitvah angažirala v podporo Petru Obiju. Več pove dopisnik za Deutsche Welle, Olisa Chukwuma.

Chukwuma

Na pretežno muslimanskem severu Nigerije od leta 2009 poteka oboroženo uporništvo islamskih milic. Glavna oborožena skupina je Boko Haram, ki se vojskuje z nigerijsko vojsko in tudi z nigerijsko podružnico Islamske države. Haruno Tangazo smo vprašali, kako so se volitve odvijale na področjih, kjer delujejo oborožene skupine.

Tengaza

Med osemnajstimi kandidati za novega predsednika trenutno vodita Bola Tinubu iz predsednikove vladajoče stranke APC in Atiku Abubakar iz Ljudske demokratske stranke. Kandidata dominantnih strank podrobneje predstavi Haruna Tangaza.

Tengaza

Poleg njiju ima največje možnosti za zmago predstavnik laburistične stranke Peter Obi. Zaupanje vanj ima večina mladih volivcev, kot nam pove Olisa Chukwuma.

Chukwuma

Nigerija je versko razdeljena na pretežno muslimanski sever in pretežno krščanski jug. V rotaciji nigerijskih predsednikov se je ustalila tradicija sokandidiranja muslimanskih in krščanskih kandidatov. Če je denimo predsedniški kandidat musliman, za svojega podpredsednika ponavadi kandidira kristjana. Letos sta oba kandidata dominantnih strank muslimana, Peter Obi pa edini vodilni krščanski kandidat. Haruno Tangazo smo vprašali, ali Obijeva verska pripadnost kakor koli vpliva na volilni uspeh.

Tengaza

Volitve so se začele v soboto ob sedmi uri zjutraj, volišča pa so se zaprla ob pol dveh popoldne. Nekaterim volilnim upravičencem v tem času ni uspelo oddati glasov. 

Precious

Na voliščih je bilo delovanje volilne izvedniške službe INEC zakasnjeno. Nevladna organizacija Yiaga Africa, ki nadzira volišča, je poročala, da se je glasovanje ob sedmi uri začelo na sedemindvajsetih odstotkih volišč. 

Precious

Represija vojske in policije na volitvah v Nigeriji je pogosta in tudi letos je bilo na voliščih opaziti policijsko šikaniranje. 

Precious

Za zmago na predsedniških volitvah morajo kandidati zbrati večino vseh glasov, poleg tega pa doseči tudi 25 odstotkov glasov v dveh tretjinah vseh zveznih držav in tudi večino v glavnem mestu Abuja. Volilni sistem podrobneje pojasni Olisa Chukwuma.

Chukwuma

Istočasno kot predsedniške volitve potekajo tudi volitve v senat, nigerijski zgornji dom. 109 senatorjev je izvoljenih iz enočlanskih volilnih enot. V vsaki zvezni državi so tri volilne enote. Podoben sistem volitev v enočlanskih volilnih enotah velja tudi za poslansko zbornico, torej spodnji dom. Z močnim nastopom laburistične stranke na letošnjih volitvah obstaja visoka verjetnost, da se konča dolgoletni dvostrankarski sistem. Kot nam pove Haruna Tangaza, bo verjetno kateri koli zmagovalec predsedniških volitev moral vladati z manjšino. 

Tengaza

 

OFFsajd sta s skupnimi močmi pripravila vajenka Neva in Jan.

Slika: Commonwealth Secretariat, Flickr

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.