Nigrad - vedno odprtih vrat

Oddaja
nigrad, fištravec, plečko
19. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

V komunalnem podjetju Nigrad Maribor ponovno vre. 23. julija se trenutnemu vršilcu dolžnosti direktorja Marku Plečku izteče mandat, župan občine Maribor Andrej Fištravec pa je preprečil imenovanje Plečka za poln mandat. Nadzorni svet Nigrada je namreč v soglasju s sindikatom po javnem razpisu predlagal Plečka za polnopravnega direktorja, za njegovo potrditev pa je nujno predhodno soglasje večinskega lastnika družbe, kar je s skoraj 57 odstotki občina Maribor. Včeraj se je okoli občinske stavbe v protestu proti županovi potezi zapeljalo približno 100 delavcev mariborskega komunalnega podjetja v petdesetih vozilih. S hupanjem so opozarjali župana, naj omogoči imenovanje Plečka za poln direktorski mandat. Na jutrišnji seji nadzornega sveta pa bodo svetniki, katerih število je s šest okrnjeno na po dva predstavnika kapitala - torej občine Maribor - in predstavnika delavstva, dokončno odločali o novem direktorju.

Zakaj Andrej Fištravec soglasja ni dal, ostaja odprto vprašanje. Na občini se namreč konkretnim odgovorom izogibajo. Sporočili so nam, da, citiramo, “program, ki ga je gospod Plečko priložil svoji vlogi, ni prepričljiv in ne odgovarja na ključne izzive, ki so pred podjetjem.” Poleg tega, citiramo, “župan mesta Maribor ni zadovoljen s čistočo javnih prometnih površin, kar v sklopu koncesije opravlja podjetje Nigrad, d.d., zlasti na področju odstranjevanja plevela, košenj in drugo.” Pri tem je zanimivo, da je Plečka januarja na direktorsko funkcijo spravil ravno Fištravec, v obdobju županovanja katerega se je zamenjalo že pet direktorjev Nigrada. V županovi pisarni pri tem niso navedli izgube v prejšnjem letu, ki je znašala vrtoglav milijon evrov.

Tudi novinar Večera Aljoša Peršak se sprašuje o tem, zakaj je Plečko sedaj neustrezen kandidat, medtem ko je še pred pol leta suvereno zasedel mesto vršilca dolžnosti direktorja.

Izjava

Peršak kot enega možnih razlogov vidi ukrepe Marka Plečka:

Izjava

Pri tem pa je vredno opozoriti, dodaja Peršak, da zaposleni v Nigradu ne protestirajo za trenutnega direktorja, temveč proti neprestanemu menjavanju odgovornih s strani občine.

Izjava

Tudi župan občine Rače-Fram Branko Ledinek, ki si lasti nekaj prek dva odstotka Nigrada, vodstvo občine Maribor obtožuje spodkopavanja stabilnosti komunalnega podjetja.

Izjava

Branko Ledinek pri tem ob trudu razumevanja interesov Fištravca in njegovega kabineta navaja zaposlovanje tako imenovanih svojih kadrov.

Izjava

Omenjeni Matjaž Krevelj je od septembra zaposlen v pisarni Andreja Fištravca. Po pisanju Večera pa sta županova tesna zaupnika Marko Kovačič in Mitja Kotnik na sestanku s predstavniki Nigrada soglasje za županovo imenovanje Plečka pogojevala z imenovanjem Matjaža Krevlja in Borisa Medveda, ki je nekdanji direktor Vegrada, na mesti prokuristov v Nigradu.

Pri vsem tem v oči bode milijonska izguba komunalnega podjetja, ki jo je zabeležilo lani. Nekdanji predsednik nadzornega sveta Iztok Fras je s pozicije odstopil decembra 2016. Kot razlog je med drugim navedel netransparentno poslovanje takratnega direktorja Marka Žule, ki naj bi zasebnim podjetjem posojal denar Nigrada, a se ta nikdar ni vrnil nazaj. Koordinator Samoorganiziranega sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin Mestne občine Maribor Rajko Kotnik pri tem opozarja na ustanavljanje hčerinskih družb s strani Nigrada. Ena takih je Nigrad Infrastruktura Inženiring, d. o. o., ki je bila ustanovljena leta 2014.

Izjava

Branko Ledinek razloge za izgubo išče v prenizkih cenah za odvajanje odpadne vode.

Izjava

Aljoša Peršak pa opozarja na tako imenovano kreativno računovodstvo.

Izjava

Za konec Offsajda Peršak poda še napoved o sledečih dogodkih na nadzornem svetu Nigrada.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.