Nova Nada za Petrol

Aktualno-politična novica
22. 1. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Na včerajšnji seji Petrolovega nadzornega sveta je bil poln mandat za sestavo nove petčlanske uprave Petrola dodeljen Nadi Drobne Popović. Drobne Popović je do sedaj opravljala funkcijo začasne predsednice uprave, pred tem pa je bila predsednica nadzornega sveta družbe. Prejšnja uprava družbe, ki jo je vodil Tomaž Berločnik, je 24. oktobra 2019 nenadoma sporazumno odstopila, saj ni več uživala podpore nadzornega sveta. Razlog za odstop Berločnika in drugih članov uprave - Roka Vodnika ter Igorja Stebrnaka - naj bi bila nestrinjanja glede strategije vodenja podjetja.

Odstop uprave oziroma njena razrešitev s strani nadzornega sveta je bila za javnost in večino opazovalcev presenečenje, kot pove predsednik Društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stankovič.

Izjava

Odstavljena uprava je na tej seji zanikala očitane nepravilnosti, napake v izračunih pa se rutinsko odpravljajo v kasnejših postopkih, ko se projekte dejansko izvede. Kot pojasnjuje Stankovič, je bil odstop uprave predvsem posledica dogajanja v zadnjih mesecih njenega delovanja.

Izjava

Pri tem naj bi bil posebno problematičen tudi izračun potrebnega zadolževanja za izbrane investicije, ki je bil nepravilen.

Izjava

Z obrambo odstavljene uprave, ki trdi, da omenjena odstopanja v izračunih niso nič neobičajnega pri poslovanju tako velikih družb, se strinja ekonomist Bogomir Kovač.

Izjava

Pri tem je posebno problematično, da je vlogo vodenja družbe prevzela prav predsednica nadzornega sveta, ki je odslovil prejšnje vodstvo.

Izjava

Med izbranimi investicijami je bil po mnenju nadzornikov kritičen načrtovan prevzem avtobusnega podjetja Nomago. Uprava in nadzorni svet se namreč nista strinjala glede prihodnosti investicij družbe. Uprava naj bi po mnenju nadzornega sveta preveč denarja namenila investicijam izven primarne poslovne dejavnosti družbe, ki jo predstavlja prodaja naftnih derivatov. O smiselnosti takšnih investicij ekonomist in nekdanji finančni minister Matej Lahovnik.

Izjava

Kot še poudarja Lahovnik, bodo na koncu koncev o pravilnosti sprejetega ukrepa odločali poslovni rezultati podjetja. Ne glede na pravilnost poslovne odločitve pa je bil postopek menjave vodstva izpeljan neustrezno.

Izjava

Predsednik odstavljene uprave je bil namreč v preteklem letu izbran za slovenskega menedžerja leta in je kljub omenjenim nepravilnostim Petrol vodil v obdobju najuspešnejšega poslovanja družbe. Prihodnost družbe je tako zdaj v rokah nove-stare dobre Nade.

Offsajd sta v eter natankala vajenka Lucija in Koruza.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.