Novi Sad na vodi

Aktualno-politična novica
20. 10. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

V Novem Sadu spet potekajo protesti proti privatizaciji javnih površin na območjih Kameničke ade, Dunavca, Šodroša in Ribarskega otoka. Včeraj so protestniki poskusili odstraniti ograje na območju Šodroša, ki jih je postavil izvajalec projekta. A z območja gradnje je protestnike odstranila policija. 15 jih je tudi priprla.

Novi Sad na obali Donave dobiva megalomanski stanovanjski projekt
 / 6. 8. 2022
Kot smo že poročali v oddaji Balkan Ekspres, so svetniki novosadskega mestnega sveta sprejeli Generalni urbanistični načrt Novega Sada do leta 2030. V urbanističnem načrtu se je znašel tudi projekt, ki so ga nasprotniki poimenovali kar Novi Sad na vodi. V sklopu projekta bodo deli bregov Donave namenjeni uveljavljanju interesov zasebnega gradbenega podjetja Galens, ki je kupilo območje, kjer je nekoč obratovala ladjedelnica. Na tem mestu bodo zgradili stanovanjski in poslovni kompleks. Proti projektu so se opredelile nekatere organizacije za zaščito okolja kot tudi večje število prebivalcev Novega Sada.

Avgusta so protesti potekali pred mestno hišo v Novem Sadu. V znak protesta so nezadovoljni prebivalci Novega Sada takrat lokalnim oblastem oddali dokument, dolg kar 1300 strani, v katerem so pojasnili, zakaj so proti projektu. Pod dokument se je podpisalo kar 12 tisoč ljudi. V zadnjih dneh so protesti potekali na območju Šodroša, kjer so se tudi že začela prva dela. Zakaj protestirajo, pojasni Marija Srdić, ena od organizatork protesta.

Izjava 

V znak protesta so pred štirimi meseci postavili tako imenovani survivor kamp. Aktivisti so v tem času tam tudi prebivali. Več o kampu pove Srdić.

Izjava

Včerajšnji protest so organizirali z namenom rušenja ograj, ki jih je postavilo kitajsko podjetje China Road and Bridge Corporation, ki bo tudi gradilo objekte na območju Šodroša. Za vikend napovedujejo nove protestne shode.

Izjava

aco
Još jednom kriv je Aco
 / 2. 7. 2022
O tem, kaj točno bo gradilo kitajsko podjetje, ni veliko znanega. Šlo naj bi za četrti most Novega Sada, ki bo povezoval oba bregova Donave. A do danes nihče ni dobil vpogleda v načrt tega mostu. V oči pa bode odstranjevanje gozdne površine, ki po mnenju sogovorke kaže na večji projekt, kot ga prikazujejo oblasti. 

Izjava

Aktiviste, ki so protestirali, je z območje gradnje odstranila policija. Kot opisuje Radivoje Jovović, član stranke Zajedno, ki je nastala prav v opoziciji do načrtov mestnih oblasti, so policisti grobo ravnali predvsem z ženskami v aktivističnih vrstah.

Izjava

Elektroenergetska kriza v Srbiji, pa i šire
 / 8. 1. 2022
Lokalna politika je že od samega začetka v navezi z investitorji in srbsko vlado, ki je ta projekt prav tako podprla. Tako nacionalno kot lokalno vlado namreč vodi Srbska napredna stranka – napredna predvsem v velikopoteznih gradbenih načrtih predsednika Aleksandra Vučića. Kot opozarja Srdić, je projekt, ki je razglašen za nacionalnega in za njim stoji vlada, kljub očitni škodljivosti javnemu prostoru težko ustaviti. 

Izjava

Na ravni lokalne politike je edina stranka, ki podpira protestnike, levoliberalna stranka Zajedno. Podporo so jim izkazale tudi parlamentarne stranke, ki tvorijo opozicijo na državni ravni, vendar te nimajo prav veliko besede.

Izjava

Zaradi dogodkov v Novem Sadu se širi tudi politična mreža nasprotnikov megalomanske gradnje. 

Izjava

Atentat na srbskega politika s severa Kosova in njegova možna ozadja.
 / 24. 1. 2018
Nasprotniki projekta Novi Sad na vodi si seveda želijo zmage in zaustavitve projekta, a Srdić, ki ima z aktivizmom bogate izkušnje, na trenutno situacijo gleda zaskrbljeno.

Izjava

Privatizacija javnih območij kljub razpadu skupne države ostaja vezivo, ki združuje elite nekdanje Jugoslavije. Novi načrti izrabe nekoč javnih prostorov so skupni tako Puli, kjer si je priobalno območje sprivatiziral Dragan Šolak, kot Novemu Sadu, kjer si podobno želi Srbska napredna stranka.  

Vir fotografije: sestavljanka iz maxpixel in Kevan, Flickr, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.