Očrnjena gora

Aktualno-politična novica
25. 2. 2019 - 17.05
 / OFFsajd

V soboto se je v glavnem mestu Črne gore na protivladnih protestih zbralo več kot 10 tisoč ljudi. Protestniki so v pohodu po središču Podgorice opozarjali na sistematično korupcijo v črnogorski vladi in pristransko poročanje državne radiotelevizije. Proteste, ki se odvijajo že tretji konec tedna zapored, organizira neodvisna skupina državljanov z imenom 97 tisoč, ki jo sestavlja nekaj najvidnejših nevladnih organizacij in civilnih iniciativ. Opozicijske stranke so protest sicer podprle, a so vodje protestov izrecno zahtevali, da v protestih v večji meri ne sodelujejo, da ohranijo njihovo neodvisnost.

O napadu na črnogorsko novinarko Olivero Lakić in tihotapljenju tobačnih izdelkov
 / 9. 5. 2018
Predsednik in vodja vodilne Demokratske stranke socialistov Milo Đukanović je proteste označil kot legitimno obliko politične participacije, a protestnike posvaril, da naj ne posegajo v delovanje države. DPS je v Črni gori na oblasti že skoraj 30 let, vse od razpada Jugoslavije. Đukanović je bil večino tega obdobja s krajšimi premori predsednik vlade ali države in s tem spada med evropske voditelje z najdaljšim obdobjem na oblasti. DPS že vse od začetka nasprotniki in neodvisne zunanje organizacije očitajo korupcijo in močne povezave z organiziranim kriminalom. Konec preteklega leta pa je stranko in državo pretresla afera, ki obeta možnost političnih sprememb v državi. O zahtevah protestnikov Vanja Ćalović Marković, generalna direktorica nevladne protikorupcijske organizacije MANS:

izjava

O politični pripadnosti in sodelovanju opozicije pa Matija Miljanić, nekdanji urednik jutranjega programa na študentskem radiu KRŠ iz Podgorice:

izjava

V središču afere Atlas je Duško Knežević, nekdanji prijatelj in tesni sodelavec predsednika Đukanovića. Knežević je po lastnem pričevanju kot vodja bančne skupine Atlas tesno sodeloval z vlado in redno podkupoval pomembneže v stranki v obliki političnih donacij. Na internetu je objavil posnetek, na katerem nekdanjemu županu Podgorice in zdajšnjemu glavnemu sekretarju črnogorske vlade Slavoljubu Stijepoviću vroči debelo kuverto, ki jo ta pospravi v notranji žep suknjiča. Po besedah Kneževića je bilo v kuverti 97 tisoč evrov, od tu ime organizatorjev protesta, ki so bili namenjeni kot podkupnina za nevmešavanje vlade v aktivnosti njegove bančne skupine. O položaju Kneževića v notranjih krogih predsednika Đukanovića Ćalović Markovićeva:

izjava

Poleg omenjenega posnetka je s pričevanji v težave potisnil večino visokih funkcionarjev vodilne DPS. Ni jasno, točno kaj je Kneževića spodbudilo v priznanje in razkritje posnetkov. Verjetno je v ozadju nek spor, povezan z omenjenimi bančniškimi posli, saj je medtem državno tožilstvo Kneževića obsodilo zaradi pranja denarja v višini pol milijarde evrov. Nekateri politični komentatorji špekulirajo, da vlada išče grešne kozle za sistemsko korupcijo v državi, ki jih bo lahko predstavila kot uspešno prakso boja proti korupciji v teku pristopnih pogajanj z EU. Bo Knežević sedel pred sodišče v Črni gori?

izjava

V političnem diskurzu v Črni gori so pretekla leta prevladovale teme iz preteklosti z izrazito nacionalističnim pridihom:

izjava

Centralizacija prostorskega načrtovanja v Črni gori
 / 4. 10. 2017
Problem neenotnosti opozicije in slabega opozicijskega programa se manifestira tudi v medlih odzivih predstavnikov EU, ki v Podgorici spremljajo priprave Črne gore na odprtje pristopnih pogajanj. Ne želijo si namreč makedonskega političnega scenarija brez jasne proevropske politične opcije na opoziciji. Ćalović Markovićeva o primerjavi z Makedonijo:

izjava

Po mnenju Miljanića je ključ do političnih sprememb razdor v vodilni stranki DPS, saj bi samo tako lahko razpisali nove volitve ali sprejeli spremembe v parlamentu:

izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.