O GIBANJU NO TAV

Aktualno-politična novica
12. 5. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

V tokratnem OFFsajdu smo govorili o italijanskem gibanju NO TAV in represiji, ki so je pripadniki gibanja deležni. Kaj je sploh gibanje NO TAV? Gre za italijansko zunaj parlamentarno  in nadstrankarsko gibanje od spodaj, ki se oblikovalo v Val di Susi v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Gibanje NO TAV nasprotuje gradnji infrastrukture evropskih visokohitrostnih železniških koridorjev. Te obravnava kot sporne za javno dobro državljanov iz ekonomskih, političnih in okoljevarstvenih razlogov. Projektu visokohitrostnih železniških prog v italijanščini pravijo TAV, treno alta velocità

 

Tema NO TAV je v tem mesecu še posebej aktualna, ker se v četrtek obeta prva sodna obravnava v procesu proti štirim NO TAVovcem obtoženih terorističnih dejanj. Od lanskega 9.decembra priprti Chiara Zenobi, Claudio Alberto, Niccolò Blasi in Mattia Zanotti so si obtožbo terorizma prislužili za nenevarno sabotažno akcijo izvedeno maja 2013 na TAV gradbišču Chiomonte, v kateri so poškodovali zračni kompresor v vrednosti nekaj deset tisoč evrov. V soboto 10.maja se je v Torinu zvrstil protestni marš v podporo izpustitvi omenjenih štirih, na kateremu se je zbralo več kot 20.000 ljudi. V četrtek 15. maja bodo sodniki rimskega Vrhovnega sodišča odločali o primernosti besedila obtožbe. Razsodba sodišča bo imela velike posledice za nadaljevanje procesa, ki se ima pričeti v petek 22. maja.

 

Italijansko gibanje NO TAV, ki se bori proti gradnji visokohitrostnega železniškega koridorja Lyon-Torino, nam je na kratko predstavil poznavalec italijanskih gibanj iz Milana. Za prikaz pomena in obsega gibanja NO TAV je naš sogovornik najprej podal nekaj številk. Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V nadaljevanju nam je sogovornik iz Milana predstavil še stopnjo represije, ki jo italijanska država izvaja nad nasprotniki TAV koridorja.  Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

O sodnem primeru proti štirim NO TAVovcem nam je svoje mnenje podal tudi milanski odvetnik, ki nastopa v bran obtoženih. Za začetek smo ga vprašali, če je to prvi primer sodnega procesa proti pripadnikom gibanja NO TAV. Branitelj obtoženih nam je razložil tudi specifičnost novega italijanskega sodnega člena 270 sexies, ki dopušča uporabo oznake terorizma tudi za nenasilna dejanja velikega obsega, ki kvarijo javno podobo države

 

Proces NO TAV orje ledino na področju identifikacije terorističnih dejanj, saj se prvič v zgodovini lahko govori o terorizmu tudi za dejanja, ki ne povzročajo ali uporabljajo fizičnega nasilja. Tudi, ko je oškodovanec sabotažne akcije le stroj, blago ali kakršenkoli drug neanimiran objekt.  Branilec nam je nato orisal še senzacionalističen učinek, ki ga beseda "terorizem" ima v medijih in svoje pričevanje zaključil z vpogledom v razsežnosti nove zakonske obravnave terorističnih kaznivih dejanj na področju Evropske unije.  Izjave se nahajajo v posnetku oddaje.

 

Več informacij o NO TAV gibanju in dobite tu (v angleščini), tu (v italijanščini) in tu (v slovenščini). 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness