Oblast smrdi, ne briga se za smeti

Oddaja

Novomeška Regionalna okoljevarstvena organizacija ter Civilna iniciativa za čisto okolje in zdravo življenje Dolenje Mokro Polje sta včeraj popoldne sklicali sestanek na deponiji Leskovec zaradi onesnaženja voda in smradu, ki vse bolj moti življenje okoliškega prebivalstva. Organizatorja sta na srečanje povabila župane oziroma predstavnike 15 občin, lastnic Centra za upravljanje z odpadki, krajše Cerod, Agencijo Republike Slovenije za okolje, Inšpektorat za okolje in prostor, pristojno ministrstvo, Zavod za okolje in prostor Novo mesto ter predstavnike Krajevne skupnosti Brusnice in seveda vodstvo Ceroda. Svojega predstavnika so poslale le tri občine. Vodja civilne iniciative Zdravko Antončič o skromnem odzivu.
Izjava

Župan Metlike Darko Zevnik je bil eden od tistih, ki so bili prisotni na sestanku, vendar ima tudi sam pomisleke glede takšnega načina reševanja problemov.

Izjava

Antončič izpostavlja, da je nedelovanje odgovornih organov med ljudmi povzročilo veliko nezaupanja in da jim zbiranje podpisov v podporo za boj proti onesnaženemu okolju, ki je po njegovem mnenju posledica nespoštovanja okoljevarstvenih dovoljenj, ne bo predstavljalo problemov.

Izjava

Direktor Ceroda Albin Kregar takšne očitke zavrača.

Izjava

Cerod je začel nastajati konec devetdesetih let prejšnjega stoletja kot posledica pomanjkanja prostora za odlaganje odpadkov na obstoječem Odlagališču nenevarnih odpadkov Leskovec. Center za upravljanje z odpadki se je znašel v novicah maja lani, ko so se občine odločile ustaviti drugo fazo projekta, ki je vključevala gradnjo mehansko-biološke obdelave odpadkov, potem ko država ni podpisala sofinancerske pogodbe. S tem so se občine tudi odrekle 18 milijonom iz evropskih kohezijskih skladov. Pojasni Antončič.

Izjava

V načrtih je svež projekt s polovično kapaciteto od prvotno predvidenega. V le-tem pa ne bodo sodelovale občine Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki in Šentjernej. Trenutno stanje opiše Kregar.

Izjava

Zaradi ustavitve projekta je Cerod objavil razpis za odvoz in biološko stabilizacijo preostanka mešanih komunalnih odpadkov, ki ga je dobilo podjetje Publicus. Stabilizacijo bodo najverjetneje opravljali v obratu na Jesenicah in nato preostanek, približno 25 odstotkov vhodne količine, pripeljali nazaj v Leskovec. Nezanemarljivo dejstvo pa je, da bodo posledice nove ureditve čutili tudi občani v svojih denarnicah. Antončič meni...

Izjava

 

Z odpadki in neposlušnostjo pristojnih oblasti pa imajo probleme tudi v Slovenski Bistrici. Skupina občanov in okoljevarstveno društvo Vintgar sta na današnjem protestnem shodu opozorila na nezakonito odlagališče odpadkov v tamkajšnji obrtno-podjetniški coni, ki zaradi hrupa, onesnaževanja zraka in podtalnice greni življenje okoliških prebivalcev. Pojasni Sonja Jelen iz društva Vintgar:

Izjava

Okoljski inšpektorji so sicer že odredili, da mora ...

Izjava

Okoliški prebivalci in društvo Vintgar opozarjajo, da s podaljšanjem roka za selitev državna uprava podaljšuje nezakonitost, ne spoštuje pa 72. člena ustave, ki državljanom zagotavlja pravico do zdravega življenjskega okolja, oblasti pa nalaga skrb za realizacijo tega.

Nezakonito odlagališče obstaja že dobrih pet let, ob sami vzpostavitvi pa so se prebivalci pritožili pri aktualni ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen, tedanji županji Slovenske Bistrice:

Izjava

Pri društvu Vintgar sicer ne želijo ugibati o tem, ali naj bi urejanje dokumentacije pomenilo tudi nadaljnji obstoj odlagališča, vsekakor pa bodo še naprej apelirali na državne organe, da problem razrešijo, saj ta ni v pristojnosti občine:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.